Привредници округа за сада излазе на крај са кризом

На подручју Пчињског округа, и поред кризе изазаване дешавањима у Укарајини, није било затварања привредних друштава и предузетничких фирми, због недостатка сировина или репро материјала. Али,  проблема има у набавци материјала и због повећања цена енергената.

 Генерално, привредници на подручју округа се добро сналазе у односу на окружење, иако преживањају одређене тренутке кризу у смислу несташице сировине, материјала, каже Бранислав Поповић, самостални стручни сарадник Привредне коморе Србије.   

"Добро је то што држава и министарство предузимају мере да побољшају стање. У дрвној индустрији су забранили извоз дрвета, што је значајно, јер немамо довољно дрвета за своје потребе, а не и да извозимо. Наравно ту је и недостатак обучених радника, један део људи одлази на боље плаћење послове. Генерално се привредници и привреда добро сналазе у овој ситуацији када јесте велики проблем", каже Поповић.

За плочасти намештај раније су сировине набављане из Украјине, из Русије, сада само са домаћег тржишта и нема великог избора. Све што се дешава у свету на неки начин се прелам и код нас. Ипак, произвођачи хране имају релативно добру годину, каже Поповић.

"Привредна комора сарађује са ресорним министарствима и привредници предлажу одређене мере. Уведена је рестрикција извоза. Ми имамо залихе жита, кукуруза довољне, већ је кренула жетва, биће добра и очекујемо да са тим немамо проблема. Држава води рачуна да се то не извезе по некој цени, да залиха има довољно. Код нас може све друго да се деси, али гладни да будемо, не верујем".

У Пчињском округу је потребан виши степен прераде, требају нам фирме које ће се тиме бавити, као и савременија опрема. То  треба да се омасови, да добијемо већу вредност робе, истиче Поповић и додаје да људи треба да се осмеле и да више користе кредите и субвенције које држава нуди преко министарстава и Фонд за развој.  

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Министар Стефановић наградио Врањанца, војног полицајца Пенићa - Радио Телевизија Врање https://t.co/O7MUEJXpA6 via… https://t.co/Z2TUmTkedy
У сусрет Дану младих – Будимо солидарни - Радио Телевизија Врање https://t.co/c2Ey6b38nE via @tripplesworld https://t.co/gvrDoHSIUL
И даље расте број ковид позитивних у округу - Радио Телевизија Врање https://t.co/13c47GInsy via @tripplesworld https://t.co/i9mcbBv9D8
Follow RTV Vranje on Twitter