Просечна плата недовољна за потрошачку корпу

Просечна зарада у Србији у октобру износила је 41 хиљаду 558 динара. Најновији подаци републичког Завода за статистику кажу да је потрошачка корпа прешла износ од 58 хиљада. Синдикати пак тврде да је за нормалан живот трочланој породици неопходно 100 хиљада динара.

Након овакве статистике јасније је истраживање немачке агенције о куповној моћи грађана Србије који се налазе на 34. месту од укупно 42 европске земље и спадају у средњи ранг. Становник Србије располаже  са 2.996 евра годишње.  Поређења ради, Словенци имају 10.356 евра по становнику, а становници Молдавије нешто преко хиљаду евра.

И у самој Србији постоје значајне разлике између северних и јужних крајева када је реч о куповној моћи становништва. Највиши стандард је у Војводини. Округ Београда је 30 посто изнад републичког, док су југоисточни региони на дну лествице.

Само у две београдске општине просечна плата покрива трошкове потрошачке корпе, односно виша је  од 58 хиљада динара. Тај износ чини се  је недостижан за становнике Владичиног Хана које бележе најниже зараде у Пчињском округу, испод 28 хиљада динара. И град Врање са око 32 и по хиљаде није близу износу потрошачке корпе. Ни када је у питању месечна потрошња за храну и пиће цене не иду на руку становницима Србије, који скоро половину плате издвајају у те намене, док Словенци издвоје од 20 до 25 посто. Све скупа условило је пад промета у трговинама о чему говори и враћање чекова на велика врата и позиви са излога продавница са одложеним плаћањем и до 210 дана.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 30 новембар 2012 12:56

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter