Држава обезбедила довољно енергије и енергената за зиму Истакнут

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да је држава урадила све да енергије и енергената на зиму има довољно, те да су инвестиције и ефикасније пословање јавних предузећа кључни за будућност енергетског сектора.
 
Михајловић је истакла да је увоз струје преко лета био између 4,5 и 13 одсто, с тим што ћемо је сигурно још увозити и током зиме, кад је већа потрошња, као и угаљ.

Она је објаснила да је обезбеђено снабдевање гасом из уговора са „Гаспромом“ и из складишта у Мађарској, те да у случају поремећаја у снабдевању Србија може да рачуна и на гас из складишта у Банатском Двору, где сад постоје залихе за 50 дана просечне потрошње, а у руском делу за још 29.

Према њеним речима, не можемо да знамо до краја како ће изгледати зима у Европи, али знамо да ће бити тешка и имамо спремне кризне планове како бисмо у случају поремећаја имали довољно енергената и за грађане и за привреду.

Потпредседница Владе је, говорећи о поскупљењу електричне енергије, рекла да ће оно у просеку износити између 280 и 340 динара на просечни рачун.

Она је подсетила на то да је припремљена Уредба о енергетски угроженом купцу која ће омогућити да и они грађани који нису социјално угрожени према критеријумима социјалних установа, али имају ниска примања, имају право на помоћ државе да плате струју, гас или топлотну енергију.

Михајловић је навела да очекује да са свим мерама које је држава донела почетком септембра на тржишту буду довољне количине пелета.

То је, како је указала, важно како би приближно 900.000 домаћинстава која за грејање користе пелет или огревно дрво не би прелазили на грејање на струју, што би био удар на енергетски биланс.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Пренос моштију у Спомен костурницу манастира Свети Никола - Радио Телевизија Врање https://t.co/5gSUX729Z3 via… https://t.co/FBVg3Y12m4
Градоначелник: Стадион по УЕФ-а стандардима утицаће на развој града - Радио Телевизија Врање… https://t.co/XImMUgmYUz
Отвара се Школа за мале истраживаче - Радио Телевизија Врање https://t.co/8frrx5gjEL via @tripplesworld https://t.co/TLADecdDPJ
Follow RTV Vranje on Twitter