Политика

Политика

На конференцији за новинаре Нове Србије у Врању представљени су чланови недавно формираног Окружног одбора ове партије.

Председник Окружног одбора је Ивица Петрушевић из Врања, потпредседница је Татјана Алексић из Прешева, а један од чланова је и Драган Спасић, недавно смењени председник Општинског одбора Двери у Трговишту. Нова Србија подржава Спасићев став о мигрантима, рекао је Ивица Петрушевић и додао да су у току  припрема за предстојеће изборе. У току је формирање изборних листи, као  разговори са свештеником из Босилеграда, који би требало да буде посланички кандидат.

"У Врању још увек немамо носиоца листе. У току су преговори  са звучним именом политичке сцене града Врања. Још увек немамо одговор да ли је спреман, али то ћемо ових дана знати. Ми се надамо да ће дотични господин разумети наш позив, јер не видмо сврху да се у Врању формира 10 или 15 група грађана, које не могу никакав резултата да направе. То је цепање ионако малог броја опозиционих гласача", каже Петрушевић.

Чланови Окружног одбора Нове Србије оштро су критиковали став власти према мигрантима, јер сматрају да су они опасност. Такође сматрају да држава не чини довољно по питању останка младих на овим просторима. Они су позвали све који се не слажу са политиком актуелне власти да им се придруже.

Последњи пут измењено петак, 15 новембар 2019 12:44

Врање jе jедна од 11 локалних самоуправа у Србиjи, коjе су ушле у пилот проjекат „Унапређење пословне климе у Србиjи”. Циљеви проjекта су успостављање модела Националног регистра инвестиционих мапа, успостављање система за прикупљање података о инвестиционим локациjама на локалном нивоу, изградња капацитета jединица локалних самоуправа за привлачење потенциjалних инвеститора кроз систем рационалног управљања земљиштем, успостављање директног и транспарентног канала комуникациjе између инвеститора и jединице локалне самоуправе и jавни алат за надзор и видљивост. Време трајања пројекта је две године.

 

Не постоји никаква афера у вези исплате једнократне помоћи бившим радницима ''Коштане'', једино је добра намера у питању. Нисмо желели да бежимо од проблема, за које нисмо одговорни,'' рекао је Славиша Булатовић, народни посланик. Утврђена потраживања бивших радника немају везе са овим и од почетка је Иницијативни одбор то знао. Оно што смо могли је да обезбедимо  новац за једнократне помоћи. Народни посланик Славиша Булатовић  још једном је истакао да га је у целој причи водила жеља да помогне колико може и по закону. Он је таксативно навео када се састајао са представником Иницијативног одбора, а било је састанака и код градоначелника и са државним секретаром. Представнику радника је из државних институција било речено да на основу заосталих потраживања не може ништа да се предузме, јер је стечај окончан 2009. године. Булатовић је преко државног секретара Нерића из Министарства за рад покушао да помогне  и наишао на разумевање што се тиче социјалне угрожености бивших радника. Иако је посланик Булатовић инсистирао да се не објављује у јавност ништа док се не добије званична потврда како се радници не би злоупотребљавали, ипак су информације ишле у јавност и то нетачне, као што су неки рокови.

„Ми смо у овом тренутку помогли колико смо могли, да ли је то мало, мало је, али није се могло више. Можда је за некога мало да 12 милиона дође у Врање и да се подели људима, ми више нисмо могли. Ја бих био најсрећнији да смо могли све да им исплатимо, не само радницима Коштане и не само у Врању, већ у целој земљи. Знамо да је 500 хиљада људи остало без посла, али оно што смо могли је да 12 милиона и 240 хиљада динара, дође на рачун Центра и процедура је у току, људи се пријављују. Не желим никога да окривим, али на том списку се налазе и људи који не испуњавају услове, има покојних, неки су у пензији, неки засновали радни однос. Сви они који у складу са законом и актима Центра испуњавају услове, добиће једнократну помоћ”, рекао је Булатовић.

Неки злоупотребљавају нашу најбољу намеру, додаје Булатовић. Директорка Центра за социјални рад Драгана Арсић и данас је доживела непријатност, али и поред свега, она каже.

„Влада Србије је донела закључак и упуства и ја ћу искључиво по њима радити и никако другачије”, каже Арсићева.

Данијела Милосављевић градска већница за област социјалнe заштите потврђује речи директорке.

„Ко ће остварити право одлучиваће комисија коју ће директорка посебно формирати у Центру за социјални рад, за средства која је определила Влада. То неће радити комисија која одлучује о једнократним давањима које одобрава град”, каже већница.

Заостале зараде не намирују се кроз једнократну помоћ и све ће бити по закону, истакли су присутни и захвалили се Влади Србије на помоћи нашим суграђанима од преко 12 милиона динара. 

Последњи пут измењено среда, 13 новембар 2019 15:25

Градоначелник Слободан Миленковић обишао је радове на асфалтирању Алексиначке улице у Огледној станици,  једне од периферних улица у граду која никада није била под асфалтом. Ово неће бити једина улица на ободима града која ће бити асфалтирана, каже Миленковић. Житељи Алексиначке улице у Огледној станици имају разлога да буду задовољни. Ова улица, где се тренутно налазимо никада није била асфалтирана тако да ће ново рухо итекако значити, како мештанима који живе овде тако и осталим грађанима који пролазе овом улицом. Грађани који живе у овом делу града не крију задовољство што су најзад добили асфалт. Како сами кажу, нису веровали да ће ико обратити пажњу на њихову улицу и проблем са којим се суочавају годинама.  

„Велике количине воде су се годинама  сливале одозго тако да нисмо могли да функционишемо. Сада је ситуација много боља. Задовољни смо и захвални”, каже Зоран Николић.

„Давили смо се у блату. Киша чим падне, кола се не препознају од блата. Срећни смо што смо добили асфалт”, каже Стојан Стаменковић

„Супер је сада. Кола раније нису могла да иду од блата. Деца нису имала где да се играју”, каже Драгињка Јаћимовић.

Асфалтирањем ове улице наставља се реализација комуналног програма за 2019. Годину. Локално руководство није заборавило  улице попут ове, које до сада никада нису биле асфалтиране или које нису биле имовинске решене.

„Данас се асфалтира Алексиначка улица дужине 270 метара, ширине 5 метара. Вредност инвестиције је 4 милиона 820 хиљада динара. Након ове улице, идемо у доњи део града када ћемо асфалтирати Пушкинову као и улице Томе Костића, Трифуна Стошића, Анте и Павла Јуришића Штурма. Ради се о потпуно непознатим улицама за шири аудиторијум, нису централне градске улице али су људи све ово време газили по блату. Поставља се питање зашто нико није размишљао о њима. Ми решавамо те проблеме управо на периферним и проградским насељима желећи да на тај начин изједначимо инфраструктуру и на перифиреји и у самом граду”, каже Слободан Миленковић, градоначелник.

Градоначелник каже да је у плану да се у овом делу града, насеља  Огледна станица, Оџинка и Собина повежу надвожњаком преко Собинске реке како би се оживела зелена пијаца на Огледној станици, која ни дан данас није у функцији, упркос великим улагањима и тежњи локалног руководства.

 

Последњи пут измењено среда, 13 новембар 2019 15:27

У Врањској Бањи ради се увелико на неколико локација. У току су и завршни радови на асфалтирању улице у насељу Штипљани. Асфалтира се улица дужине 310 и ширине 5 метара у насељу Штипљани. Вредност радова је 3 милиона и 110 хиљада динара, а извођач радова је грађевинско предузеће 5Д.

Ова улица је била најугроженија улица, најгора улица у Врањској Бањи због последица пуцања цеви. Ту је била стара водоводна мрежа. Урадили смо прве године замену азбестних водоводних цеви, реконструкцију цеви, онда смо спојили канализацију у доњем делу насеља и сада пресвлачимо, асфалтирамо улицу у тој дужини, каже Драган Сентић, председник Градске општине Врањска Бања.

„2017. године Водовод је спровео програм замене свих цеви у дужини од 5,5 километара. Вредност радова је била око 60 хиљада евра. У овој улици у којој се налазимо, Штипљанска долина, урађено је 450 метара цеви, замењене су старе азбестне и стављене су нове цеви од полиетилена, тако да су сви грађани у овој улици који су били прикључени на стару мрежу, повезани на нову мрежу и то је све уредно урађено. Морам само да кажем да је уз залагање народног посланика Славише Булатовића и државног секретара Драгана Стевановића успело да се из буџета издвоји 70 посто средстава за овај пројекат, док је осталих 30 посто финансирало Јавно предузеће Водовод из Врања”, каже Марко Николић, инжењер у служби механизације Водовода.

Мештани овог дела Бање презадовољни су што ће коначно добити нову улицу.

„Пре него да се асфалтира ова улица било је катастрофа. Пешака или колима, свеједно, било је тешко проћи. Ја лично сам задовољна као да је нешто урађено у мом дворишту, толико сам срећна да то не могу описати”, каже Јасмина Цветковић.

„Тридесет година живим у овом насељу и ево после дуго времена дошао је коначно тренутак да добијемо асфалт и веома сам захвалан садашњем руководству општине, али и радом посланика Булатовића”, каже Бора Цветковић.

„Ово много значи за нас”, каже Стојан Трајковић.

Радови на асфалтирању улице изводе се у оквиру Комуналног програма за ову годину, а ускоро почиње и асфалтирање улице од цркве у Врањској Бањи до споменика. После тога радиће се асфалтирање улице од шеталишта до моста, односно кружни ток, најављује Сентић.

 

Последњи пут измењено среда, 13 новембар 2019 15:28
Страна 1 од 173

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Квиз „Забављај се и учи” у врху гледаности Радио телевизије Врање - Радио Телевизија Врање https://t.co/RcokFWXiBI via @tripplesworld
Исплата једнократне помоћи бившим радницима Коштане, само по закону о социјалној заштити - Радио Телевизија Врање… https://t.co/8altl9HmSV
Државни секретар Гајовић посетио нашу медијску кућу - Радио Телевизија Врање https://t.co/JCeyPvpy5j via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter