23: 15 Према подацима Изборног штаба СПС-а са 29 обрађених бирачких места, листа СНС освојила је 45%, листа окупљена око СПС-а 20%, Јединствена Србија 11%, Демократска странка 6,5%, а испод цензуза је СДС са 4,5 %  и СРС са 3,17 процената.

*

23:15 Први објављени подаци о резултатима гласања на теритоији града дали су повод за славље Српске напредне странке у Врању.


*

У Градскоj изборноj комисиjи обрађено jе 17 бирачких места од 106. Листа Александар Вучић - Србиjа побеђуjе освоjила jе 49,21%, друга jе коалициjа око СПС са 20,80%, трећа jе Jединствена Србиjа са 9,17 одсто, четврта Демократска странка са 6,13, а сви остали су испод пет одсто. У току jе даља обрада материjала. 

*

23:00 Од Владимира Захаријева који предводи локалну листу “То смо ми - Природни покрет” сазнајемо да је однео победу на 29 од укупно 31- ог бирачког места у Босилеграду. Уколико се испостави да су ово тачне информације, Захаријев ће добити 5 мандат на челу ове мале пограничне општине.

Према подацима изборног штаба Социјалистичке партије Србије у Сурдулици, у овом месту је на локалним изборима 70% гласова припало листи СПС-а коју предводи Новица Тончев. У сурдуличком СПС-у кажу да су до сада обрађени подаци са 44 бирачка места.

*

22:25  За одборнике у  Градској општини Врањска Бања, обрађени су подаци са само  једног бирачког места . Према тим резултатима прва је листа СНС са 41,41%, друга је листа СПС-ЈС са 22,22% и на трећем месту је СДС са 28,28%.

*

22:20    Са 11 обрађених бирачких места, што у процентима износи 10,58 за одборнике у Скупштини града Врања , листа СНС  освојила је 50,98 %,. Други је СПС са 21,18%, на трећем месту је Јединствена Србија са 7,89%  и четврти је СДС са 5,11%. Демократска странка са 11 бирачких места има подршку 4,77 % бирача.

*

22:00   У Градску изборну комисиjу почео jе да стиже изборни материjал са бирачких места за избор одборника у Скупштини града Врања.

На гласачком месту 53 у Бресници листа Александар Вучић - Србиjа побеђуjе освоjила jе 101 глас, друга jе листа Заjедно за Врање - Социjалистичка партиjа Србиjе - Ивица Дачић са 80, следи Jединствена Србиjа са 31 гласом, СРС са 20, СДС са 11 , ДСС - Двери - Снага Jуга са 8 и За наше Врање - Зелена странка 3.

У Лукову СНС jе освоjио 34 гласа, СПС 23, СДС 5, ДС 2, и ДСС - Двери - Снага Jуга 2.

У Тесовишту Изборна листа Александар Вучић - Србиjа побеђуjе има 41 глас, а СПС 21.

У Моштаници СНС има 110 гласова, СПС 32, ДС 19, ДСС-Двери - Снага Jуга 11, СДС 10, СРС 8, За Наше Врање 3.

Наставићемо са обjављивањем резултата.

*

Градска изборна комисија у Врању саопштила је тек око 21:43 да је примила изборни материјал са 8 изборних места. Реч је о бирачким местима бр. 99, 85,53, 101, 54, 96,30 и 75. Гласачки листићи су обрађени са ових бирачких места, али председница ГИК-а Тања Спасић није желела да о томе говори .

*

Што се тиче изборног штаба Демократске странке, ситуација је слична. Лидер демократа  Слободан Стаменковић каже  да  овај изборни дан носи горак укус у устима . А ево и зашто.


*

У изборном штабу Српске радикалне странке, незадовољни су изборним даном. Кажу да је било доста неправилности и да су њихови активисти доживљавали непријатности.


*

СНС је освојио 52 одсто гласова на парламентарним изборима. Следи СПС са 14,4, потом СРС са 7,3 одсто и ДС са 5,4 одсто, показују прелиминарни резултати Цесида на узорку од око 20 одсто обрађених података. Према тим подацима нису прешли цензус коалиција СДС-ЛДП-ЛСВ са 4,3 одсто, Двери-ДСС са 4,2 одсто и Доста је било са 2,7.

Цесид процењује да ће укупна излазност бити између 56 и 57 одсто. Ови проценти мењају се из сата у сат, у зависности од пристиглог и обрађеног материјала са бирачких места. 

Од Градске изборне комисије до овог тренутка нема ни речи.

*

У изборном штабу СПС-а још увек нема никаквих података, ни процената. Бранимир Стојанчић секретар Извршног одбора СПС-а каже да су партија која је током целог изборног дана указивала и Комисији и МУП-у на неправилности које су се дешавале на појединим бирачким местима. Са прелиминарним резултатима планирају да се огласе тек после 23 сата.


*

Испред изборног штаба Српске напредне странке у улици Оца Јустина у Врању, након затварања бирачких места, окупили су се чланови и симпатизери. Преносимо део атмосфере, јер у просторије могу да уђу само представници бирачких одбора. У изборном штабу СНС-а рекли су нам да ће прелиминарне резултате саопштити посредством  саопштења за јавност.


*

Грозница бројања изборних резултата је почела. На бирачком месту број 17 на Радичком универзитету, избори су протекли без икавих поблема. Бирачко мсто је затворено у 20 сати. Представници странака, коалиција и посматрача почели су са пребројавањем гласова.


*

С обзиром да је са затварањем изборних места престала изборна тишина, погледајте где и када су гласали носиоци локалних изборних листа и каква су њихова очекивања након ових избора.


*

Према подацима Градске изборне комисије до 19 сати на територији Града Врања забелжена је излазност од 64,8 процената.

*

Велика излазност бирача забележена је на бирачким местима 13 у Огледној станици, 12 у насељу Оџинка и бирачким местима 4 и 5 у Основној школи "Светозар Марковић" у насељу Доње Врање.


* На изборном месту број 4 у Основној школи "Светозар Марковић" дошло је до краће расправе између председника бирачког одбора и  једног суграђанина.

* Према подацима општинских изборних комисија у Владичином Хану и Сурдулици забележена је велика излазност. До 18 сати у Владичином Хану је гласало више од 60 посто уписаних бирача а у Сурдулици више од 70.* На бирачком месту број 27, у насељу Рашка у Врању до 16 сати гласало је близу 50 посто уписаних бирача. Према речима председника бирачког одбора Александра Стојковића, нису забележене никакве неправилности и није било инцидената.

* У Врањској Бањи избори протичу без већих проблема. На три бирачка места, у Живинопродукту, Основној школи „ПредрагДевеџић“ и Месној заједници „Врањска Бања“  до 16 сати гласало је око 50 посто уписаних бирача.

* У Прешеву и Бујановцу без неправилности

У Прешеву и Бујановцу избори протичу без икаквих проблема и неправилности. Председници Општинских изборних комисија за Прешево и Бујановац Нифтари Већир и Фејзи Бећири кажу да се већи одзив гласача очекује поподне и у вечерњим сатима.

* Излазност до 14 сати

Према најновијим подацима Градске изборне комисије излазност бирача до 14 сати у Врању је 33,7 %.

* Политичари гласају

Носилац и кандидат за градоначелника Врања изборне листе ''Александар Вучић – Србија побеђује'' др Слободан Миленковић гласао је нешто после 9 часова на бирачком месту 34.Миленковић је на бирачко место дошао у пратњи супруге и синова.

 

Душан Младеновић носилац изборне листе ''За наше Врање''- Зелена странка, Зелена страна, гласао је у изборној јединици 33 на бирачком месту у Економској школи у Врању.

 

Представница изборне листе ''Грађани и грађанке'' – Ивана Стошић гласала је нешто после 10 сати у изборној јединици број 22.  На изборе је дошла у пратњи своје једногодишње ћерке.

 

Кандидат за градоначелника на изборној листи  Јединствене Србије Драган Марковић- Палма,  Дејан Манић гласао је после 11 сати у изборној јединици број 6 у улици Пролетерских бригада. Манић је на гласање дошао са супругом. 

 

Председник врањских демократа и носилац локалне листе '' За будућност Врања- Демократска странка, др Слободан Стаменковић, гласао је у пратњи супруге на бирачком месту 31 у насељу Чешаљ. Гласао је око поднева.


Лидер Социјалистичке партије Србије и носилац листе '' Заједно за Врање'' - СПС, ГГ ''Јединствени за Врање'' и ''Пробудимо Врање'', Зоран Антић свој глас, уз присуство великог броја представника медија, предао је на гласачком месту 31 у насељу Чешаљ. На гласачко место Антић је дошао у пратњи супруге, деце и родитеља.

Лидер СДС и носилац листе ''Ми знамо боље – Борис Тадић'' – СДС, ЛДП Игор Андонов гласао је нешто после 12 сати на Учитељском факултету. Он је свој глас предао, у пратњи супруге  на на бирачком месту број 16.

Игор Златковић, носилац листе ''Имаш избор – Двери, ДСС, Снага југа'', гласао је на бирачком месту број 21 у Основној школи ''Вук Караџић''. Златковић је гласао око 12:30. 

Носилац и кандидат за градоначелника листе др Војислав Шешељ – Српска радикална странка, Горан Чворовић своје бирачко право искористио је на бирачком месту број 9 које се налази у Основној школи ''Ј.Ј.Змај'' у Врању. Чворовић је на гласање дошао у пратњи чланова породице.

 

* Бирачко место 21 - Вук школа


* Неправилности

Једна политичка партија доставила је медијима списак неправилности на бирачким местима које су утврдили њихови контролори на терену. О свим неправилностима обавештена је Републичка изборна комисија, Радно тело и МУП Врање, стоји у саопштењу те политичке партије. Реч је о следећим неправилностима:

1. Бирачко место 24. О.Ш. Доситеј Обрадовић, у 9.15 часова, од стране чланова бирачког одбора, ухваћено је лице у тренутку када је из џепа вадило листић са заокруженим бројем испред једне изборне листе. Бирачко место је затворено.

2. Бирачко место Требешиње – организовано се довозе радници Јумка и од стране лица које их довози инсистира се да гласају јавно.

3. Бирачка места у Врањској Бањи – бирачи се организовано довозе возилом ЕПС.

4. Бирачко место Доњи Вртогош – председница бирачког места стоји иза паравана и контролише ко за кога гласа.

5. Бирачко место Златокоп – окупљени испред бирачког места застрашују бираче и онемогућавају им да изађу и гласају.

6. Активисти једне странке организовано довозе бираче на бирачка места Карингтонка, Народни универзитет и Доситеј школа и након гласања одвозе их у канцеларију у Горњој Чаршији где подижу новац. Обавештена полиција.

* Излазност

11сати , према подацима Градске изборне комисије излазност бирача је 16,9 %.

9 сати – према подацима са пет брачких места на територији Града Врања, где је уписан  6.261 бирач, до 9 сати гласало је 347 бирача или у процентима 5,5.  

 

Инцидент на бирачком месту 24

Бирачко место број 24 налази се у Oсновној школи "Доситеј Обрадовић". По речима председника Бирачког одбора Горана Николића око 9 и 15 чланови Бирачке комисије приметили су да један грађанин покушава да унапред попуњен бирачкли листи за локалне изборе убаци у кутију. Оцевици кажу да је празне листиће које је добио од комијије ставио у џеп. Овај бирач био је у пратњи своје супруге која је побегла са бирачког места. Полиција је обишла ово бирачко место и направила увуђај, а председник комисије каже да чекају ЦЕСИД-ове стручњаке. Бирачко место је још увек затворено.

* Инцидент на бирачком месту 24

У 9 и 15 дошло је до инцидента на бирачко место број 24 које је до даљњег затворено за гласње. Наиме, један гласач је покушао да подметне већ заокружен листић. По речима председника бирачког одбора Горана Николића листић за локалне изборе је био попуњен.

* Бирачка места у Врањској бањи

У преподневним сатима , наша екипа посетила је бирачка места 39 ,42 и 43 у Врањској Бањи . Према изјавама  председника бирачких одбора ,  сва три бирачка места отворена су на време,није  било неправилности а већи одзив гласача очекује се у поподневним сатима.

* Кашњење са отварањем бирачког места 35

Бирачко  место 35 у Врању које се налази у Техничкој  школи отворено је са малим закашњњем . Миша Павловић председник бирачког одбора рекао је да је разлог кашњења то сто домар школе није дошао на време да отвори просторије. На овом бирачком месту одмах по отварању први бирачи искористили су своје бирачко право.

 

* Правила за гласање

Маја Јовић , координаторка Радног тела за спровођење избора на територији града Врања  позвала је пунолетне грађане да изађу на изборе и искористе своје уставом загарантовано право и још једном дала упутства у вези гласања.

Сви пунолетни грађани би требало са собом да понесу важеће исправе ради идентификације . Уколико се ради о непокретном лицу или старијој особа која није у могућности да дође на биралиште а жели да гласа, у обавези је да  обавести бирачки одбор  који ће послати трочлану комисију. Бирач може гласати само једном што ће се контролисати  специјалним спрејем и  ув лампом. Радно тело апелује на све да поштују изборну тишину  и да на бирачким местима не користе мобилне телефоне и друга средства комуникације. Поред бирачких одбора у којима су представници свих политичких партија изборни процес прати  и шест  посматрача, акредитованих од стране Републичке изборне комисије. 

 

* Отворена гласачка места

Данас се одржавају редовни локални и ванредни парламентарни избори. Гласачка места отворена су у 7:00 часова и на бирачким местима број 15. и 16. према речима председника бирачких одбора све је протекло регуларно. Контролни листићи убачени су уз присуство првих гласача. Бирачка места затварају се у 20:00 сати . До тада ће своје право да гласа моћи да оствари 71.363 пунолетна грађана за једну од 9 локалних изборних листа и 72.049 бирача за избор народних посланика у Скупштини Србије.  Листићи за избор народних посланика су у лед сивоj боjи, за избор одборника у Скупштини града Врања у плавоj, а за избор одборника у Скупштини Градске општине Врањска Бања у боjи каjсиjе. На територији града укупно је 106 бирачких места, од чега је 21 у Врањској Бањи. 

 

 

 

Оцените овај чланак
(5 Гласова)
Последњи пут измењено недеља, 24 април 2016 23:48

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Цвећари спремни за предстојећи Сајам у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/5nOgvpIsqE via @tripplesworld
5 екипа на Меморијалном турниру "Миша Поповић" - Радио Телевизија Врање https://t.co/kBsRsKXVjt via @tripplesworld
Врање и Бања на сајму туризма у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/rnubmW0rLq via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter