Дупле функције и званично укинуте

By Сузана Спасић септембар 08, 2011 746 0

Дупле функције су и званично укинуте, након што је ова одлука Уставног  суда објављена у Службеном гласнику. Овим се забрањује политичарима да седе на две фотеље.

Посланици или одборници не могу да буду и директори јавних предузећа, градоначелници,  заменици и председници скупшина. У наредна три датна политичари треба да изаберу функцију и о томе обавесте Агенцију, за борбу против корупције.

Законска одредба је до сада дозвољавала овакво понашање, aли je  Уставни суд  утврдио да to није у сагласности са Уставом  и Конвенцијом УН против корупције. Од објављивања у службеном гласнику за све функционере важи нова одлука, а изузетак од правила могућ је само уз сагласност Агенције за борбу против корупције. Према проценама Агенције чак 1300 функционера има дупле функције.  Такозваних дуплофотељаша има у свим срединама, па ни Врање није изузетак.

Бројни локални, покрајински и републички функционери имају на располагању три дана да одлуче коју ће функцију задржати и да о томе обавесте Агенцију за борбу против корупције. Такође могу да од Агенције затраже мишљење да ли су њихове функције неспојиве и да ли се налазе у сукобу интереса. Све ово је у корист грађана, који бар у Врању до сада нису били изразито заинтересовани за функције политичара.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 09 септембар 2011 13:46

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter