Скупштина града: Предлог буџета усвојен на време

Најважније одлуке донете на данашњој седници Скупштине града односе се на прихватање текста новог Статута као најважнијег документа локалне самоуправе и усвајање буџета за 2019. годину. Одборници су одлучивали и о локалним комуналним таксама, накнадама за услуге које врши Градска управа и још неким планским документима.

 

На старту данашњег скупштинског заседања професорка разредне наставе Слађана Димчић положила је заклетву и постала одборница градског парламента са листе „Заједно за Врање – СПС Ивица Дачић“. Она је одборничку функцију преузела након што је Зоран Антић, шеф врањских социјалиста постављен на место државног секретара чиме му је функција одборника престала по сили закона. Социјалисти су добили и новог шефа одборничке групе и у наредном периду ту функцију ће обављати Срђан Декић.

На данашњој седници Скупштине града, одборници су усвојили Предлог Статута, као најважнијег документа локалне самоуправе. Текст  Статута је добио сагласност Министарства државне управе и локалне смоуправе, што град Врање сврстава у ред градова који су међу првима ускладили овај документ са законским решењима.

Након трочасовне расправе, одборници су усвојили Предлог Буџета за 2019. Буџет је пројектован на две милијарде 714 милиона 923 хиљаде динара.  У њему нема прихода од еколошке и још неких такси што износи око 130 милиона. Планирано је око 650 милиона за капиталне инвестиције а издваја се и око 190 милиона за комунални програм. Док је за творце буџета, оваква пројекција реална , опозиција сматра да у буџету има пропуста и на приходној и на расходној страни.

„Жеља стручњака који су га састављали је да максимално урадимо у току године сходно околностима и финансијским могућностима. Очекујемо помоћ и са републичког нивова. Велики су планови и за 2019 тако да сам сигуран да ће се већина планираног остварити“, рекао је Дејан Тричковић, председник Скупштине града-

Горан Николић, шеф одборничке групе СНС каже да је буџет за 2019. је пре свега реалан буџет. "Нажалост, град остаје без неких прихода које смо имали, нпр. еколошка такса и неке надокнаде што није мало, око 130 милиона али с друге стране предвиђена су нека повећања на приходној страни тако да буџет од нешто мало преко  две милијарде и 700 милиона јесте буџет који је пре свега реалан и буџет који је уједно и рестриктиван што се тиче трошкова и што се тиче трошења и то је оно што нас карактерише од старта а могу да изрзим и задовољство д овај буџет се доста ослања на приходе и помоћ Републике и ресорних министарстава пре свега када су у питању капиталне инвестиције . у буџету је предивђено око 690 милиона капиталних инвестиција што комунални програм тако да оно што је најбитније то је буџет који ће бити остварен у наредној години у високом проценту" истиче Николић.

Новоизабрани шеф одборничке групе „Заједно за Врање-СПС“Срђан Декић рекао је да ће  Одборничка група "Заједно за Врање-СПС“  је дала подршку буџету јер се ради о буџету који је препознао значај реализације инфраструктурних пројеката а знамо да је СПС у предходном периоду била носилац власти на локалу и да је реализован низ инфраструктурних пројеката.   

Слободан Стаменковић, шеф одборничке групе ДС сматра, као и други представници опозиције, да буџет није реалан. 

"Ствари се понављају из године у годину. Лако је планирати али тешко је испунити. Мислимо да је нереалан јер приходна стана није баш убедљива аргументација да толико пара може да дође да би се реализовала расходна страна. То причамо на основу искуства и на основу тога што су неке ствари пренешене из прошле године" каже Стаменковић.

До краја данашњег дела седнице, одборници су усвојили Предлог одлуке о локалним административним таксама, предлог одлуке о накнадама за услуге које врши Градска управа града, Одлуку о висини стопе пореза на имовину у граду и Предлог одлуке о измени одлуке о боравишној такси.

Седница Скупштине биће настављена у четвртак 20 децембра.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 18 децембар 2018 15:26

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Одржан састанак са организаторима такмичења „Србија у ритму Европе” - Радио Телевизија Врање https://t.co/WwZ4rT8nAm via @tripplesworld
Мере заштите од пожара - Радио Телевизија Врање https://t.co/na9GEOHrDm via @tripplesworld
Стојменовић: Руска црква у Кривој Феји биће посвећена руским војницима који су пре 100 година направили пут Врањска… https://t.co/C3dymVlTRm
Follow RTV Vranje on Twitter