Министар Ђорђевић: Много већа улагања у област социјалне заштите Истакнут

Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић посетио је Врање и Врањску Бању. Министра су дочекали градоначелник и начелника Пчињског управног округа, а затим је министар  Ђорђевић са сарадницима обишао СУБНОР,  Центар за социјални рад, неонатолошку службу Гинеколошког одерљења врањске болнице, Центар за развој локалних услуга социјалне заштите, а затим и Врањску Бању и Сигурну кућу. Идеја мог обиласка Србије је да у личном контакту са људима видим у каквим условима раде, да ли имају сугестије, примедбе, да се лично уверим у то што добијам написмено, рекао је министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић током посете Врању.

„Ми имамо идеје које желимо да реализујемо, финансијска средства су била проблем, али тај проблем ова држава више нема. Доста се пара одваја за социјалу заштиту, следеће године ће бити још више. Треба искористити такав новац на што бољи начин. Најгоре што може да нам се деси је да тај новац остане неискоришћен, јер то није уштеда, већ незнање, неодговорност и неспососбност онога ко руководи”, рекао је министар.                         

Нови закони требало би да уведу више реда у делокруг социјалне заштите, али и у област борачко-инвалидске заштите. У свему томе питаће се струка, јер сада зато имамо проблеме. Последице ранијег периода су и те да су локали оснивали Центре за социјални рад. Мешају се надлежности, а у установама раде људи здравствене струке који су у надлежности Министарства здравља. Зато је и доста проблема. Спремни смо да се суочимо са проблемима и пребродимо их, додаје министар Ђорђевић.

„Није проблем када ви имате одговорну власт као овде у Врању, која преузме на себе и развија неке локалне услуге. Проблем је у неким срединама које се налазе у тешкој финансијској ситуацији без обзира што данас раде добро, постоје рецидиви прошлости”.

Ја као човек, не као министар не разумем остављање деце. Но нека буде да неко то мора да уради, постоје начини како оставити дете на безбедан начин. Постоје идеје и за те проблеме донете са запада, каже министар.

„Топла соба за бебу. Постоји просторија где можете да оставите дете. Видећемо у јавној расправи шта јавност каже о свему томе, али ми смо свакако вољни да изнађемо решење”.

Требало би више да се ради на промоцији приватних старачких домова, јер држава ту помаже. У будућности се планирају униформни Центри за социјални рад у сваком месту у Србији. Врање је већ обезбедило локацију, а министарство ће обезбедити пројекат. Министар Ђорђевић, је током дана посетио и Врањску Бању и Сигурну кућу.

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено петак, 30 август 2019 17:50

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter