Рок за кредите за стартапове најкасније до краја године

У току је рализација „Програма промоције предузетништва и самозапошљавања” или популарних старапова, који спроводи Министарство привреде. Позив за учествовање у програму је отворен док се средства из програма не утроше, а најкасније до 31. децембра 2019. године. О томе смо разговарали са државним секретаром Драганом Стевановићем у Министарству привреде у Београду. Кроз програм подршке стартаповима биће подељено 300 милиона динара. Први пут програм се спроводи у партнерским односима са пословним банкама. Постоје ваљани разлози због чега се иде преко банака, каже Драган Стевановић, државни секретар у Министарству привреде.

„Оне имају велики број запослених, имају своје разрађене процедуре, посебне јединице. Са друге стране Филијале, највећег броја банака су присутне у готово свакој средини, лакше је информисати грађане, привреднике, потенцијалне апликанте за кредите, такође њима је лакше да се обавесте и онда то иде добро и ефикасно”, каже Стевановић.

Програми коју су реализовали преко Фонд за развој и који су били повољнији, имали су једну отежавајућу околност. Фонд је лоциран на две адресе, седиште му је у Нишу и има своју Филијалу у Београду и то је грађанима отежавало посао. Програм се фокусирао на привреднике који најдуже раде две године и те најтеже године треба да им олакша.

„Постоји пракса коју смо успоставили. Анализирамо две године након повлачења кредита. Уочили смо у другој години по реализацији кредита, раст прихода преко 12 посто, раст продаје на домаћем тржишту 17 посто, појављивање на страном тржишту порасте за преко 30 посто, на годишњем за 15 посто. И то покаже да има смисла ово што радимо.

У истом периоду негде око 12,3 посто порасте и број запослених. Ове године и износ бесповратних средстава био је за 10 посто већи за девастирана подручја. За 2020. годину направљен је програм са значајним средствима за инфраструктурне пројекте у индустријским и туристичким зонама, који предвиђа и до 100 посто финансирање пројекта.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 12 новембар 2019 12:21

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter