Распоред мандата у Скупштинама Врања и Врањске Бање

Ове године навршиће се три деценије од увођења вишепартијског система у Србији. Први такви избори одржани су почетком децембра 1990. године. Како је Србија ишла у нове изборе број политичких партија се рапидно повећавао. У парламенте је улазио велики број листа и коалиција. Последњих неколико избора  број листа и коалиција које су улазиле у парламент се смањивао. Ове године на изборима за одборнике у Скупштини града Врања учествовало је 8 листа, а за бањски парламент 5.

На основу прелиминарних резултата избора број странака и коалиција које ће сести у скупштинске клупе се смањио. У врањски парламент који броји 65 одборничких места ући ће само 4 изборне листе и коалиције.

У скупштинске клупе у наредном четворогодишњем мандату сешће 38 одборника са листе ''Александар Вучић – за нашу децу'', за које је гласало 21 хиљада 780, бирача. Први пут одброничку групу чини ће и 13 одборника Групе грађана ''Српска десница-од народа за народ'', који су добили 7 хиљада 429 гласова.  Листу ''Ивица Дачић-Социјалистичка партија Србије'', представљаће 8 одброника, јер их је подржало 4 хиљаде 624 бирача. За листу ''Драган Марковић Палма- Јединствена Србија'', гласало је 3 хиљаде 630 гласова, што им је омогућило улазак  6 одборника у локални парламент. 

Испод цензуса, који је први пут за ове изборе смањен на 3 посто остале су 4 листе, без представника у парламенту.

Распоред мандата у Скупштини градске општине Врањска Бања, која броји 19 одборника,  према броју освојених гласова је следећи. За листа ''Александар Вучић-за нашу децу'' глсало је 3 хиљаде 255 бирача, чиме је она  добила 13 одборничких мандата. Група грађана ''Српска десница Врањска Бања –од народа за народ'' са освојених 780 гласова имаће 3 одборника. За листу  Ивица Дачић –Социјалиостичка партија Србије'' гласало је 504 бирача, што јој је донело  2 одборничка мандата и са 399 добијених гласова листа Драган Марковић Палма јединствена Србија добила је  1 мандат.  Једна листа је остала испод цензуса у Бањи.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter