За избор народних посланика 21 листа, за одборнике у Врању 8, Врањској Бањи 5

У Србији ће 21. јуна бити одржани редовни парламентарни, покрајински и локални избори. Грађани ће бирати народне посланике за републички парламент и одборнике за покрајинску и локалне Скупштине. На парламентарним изборима,  на гласачком листићу наћи ће се 21 странка и листа, док је за одборнике у Скупштини града Врања 8 изборних листи.

Све листе које учествују на изборима морале су да поступе према изменама Закона о избору народних посланика и Закона о локалним изборима. Предвиђено је да на листама буде 40 посто жена  и то да на сваких пет кандидата морају бити две кандидаткиње. 

За изборе је смањен и изборни цензус, па ће тако у републички парламент, који броји 250 посланика ући и листе које освоје 3 посто гласова бирача од укупног броја. Као и до сада странке национале мањине неће морати да остваре цензус прописан за већинске странке, већ да пређу природни праг броја.

Републичка изборна комисија је саопштила да ће бити штампано 6 милиона 616 хиљада 583 гласачких листића, што обухвата укупан број од 6 милиона 583 хиљаде 665 бирача у Републици Србији,  и резерву, одређену Законом, од 0,5 процената од укупног броја бирача, односно 32 хиљаде 918 гласачких листића. Гласачки листићи штампаће се на 12 језика и 29 језичких варијанти, а  гласаће се на 8 хиљада 386 бирачких места. 

У складу са ранијом одлуком Републичке изборне комисије, гласачки листић је розе боје, док је контролни лист за проверу исправности гласачке кутије тиркизне боје.

Укупан број гласачких листића за избор одборника Скупштине Града Врања  је 70.101. Укупан број резервних гласачких листића је 210. Скупштину града чини парламент од 65 одборника.

Изборна комисија града Врања прогласила је 8 изборних листи за избор одборника у Скупштини града Врања.

Прва је листа СНС ''Александар Вучић-За нашу децу,'' друга  ''Драган Марковић Палма –Јединствена Србија'', под бројем три је листа ''Ивица Дачић-Социјалистичка партија Србије'', на броју четири је ''Српска десница Врање-Од народа за народ'', пета је  ''др Војислав Шешељ-Српска радикална странка'', шеста  ''Метла 2020 - Да почистимо Врање-Оливер Стојковић'', седма је ''За краљевину Србију-за краљевско Врање'' и под бројем осам изборна листа ''За братство и јединство''.

Гласачки листић за локалне изборе штампаће се на папиру резедо боје, а контролни лист за проверу исправности гласачке кутије штампаће се на папиру  плаве боје.

Изборна комисија Градске општине Врањска Бања прогласила је збирну изборну листу за избор одборника у Скупштини Градске општине, а њу чини 19 одборника. Прва листа је „Александар Вучић –за нашу децу“, друга листа „Уједињена сељачка странка-Милија Милетић“, под редним бројем три је „Драган Марковић Палма-Јединствена Србија“, четврта је „Српска десница Врањска Бања - од народа за народ“ и под бројем пет „Ивица Дачић-Социјалистичка партија Србије“.

Укупан број бирача за подручје Градске општине Врањска Бања је 8.406.

 

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено петак, 12 јун 2020 13:45

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Обилне падавине нанеле штету у селима градске општине Врањска Бања - Радио Телевизија Врање https://t.co/an4PLxZdio… https://t.co/jixNCI7CWf
Станковић обишао поплављена подручја - Радио Телевизија Врање https://t.co/sA5RwLI9A7 via @tripplesworld https://t.co/126FOOL5p0
У Врању и даље највише новозаражених - Радио Телевизија Врање https://t.co/p5ufEvk6Hq via @tripplesworld https://t.co/dEE1fKSlKz
Follow RTV Vranje on Twitter