Први пут на изборима: Другачије околности због короне

Због епидемије избори се ове године одржавају у нешто другачијим околностима. На бирачким местима обезбеђена су дезинфекциона средства и заштитне маске за бираче, а чланови бирачког одбора морају да носе маске и рукавице и одржавају размак од најмање једног метра.

Бирачи не морају да имају маску, али је пожељно да је носе. За све бирачке на гласачким местима обезбеђене су заштитне маске.

На редовним парламентарним изборима се за 250 посланичких места надмеће укупно 21 изборна листа. Право да повери своје поверење за четворогодишњи мандат посланика има укупно 6.584.376 бирача.

За улазак у Скупштину неопходно је да странка или коалиција пређу цензус од три одсто, док за мањинске листе важи природни праг.

Бирачка места, укупно 8.253, у Србији  отворена су од 7.00 до 20.00, до када ће трајати и изборна тишина.

За време изборне тишине у дану за гласање на бирачком месту и на 50 метара од њега забрањено је истицање симбола и пропагандног материјала учесника у изборној трци.

Током изборног дана могу се објављивати извештаји о томе где су кандидати са листа гласали, али не и њихове изјаве.

Право гласа у српским срединама на Косову и Метохији има око 100.000 бирача, који могу да гласају на 90 бирачких места.

Гласачки листићи за парламентарне изборе су розе боје. Штампано је и 32.918 резервних листића што је 0,5 одсто од укупног броја бирача.

Избори за нарoдне посланике првобитно су 4. марта били заказани за 26. април, али су по увођењу ванредног стања 15. марта због коронавируса прекинуте све изборне радње.

По укидању ванредног стања, одређен је нови датум за одржавање избора - 21. јун.

Осим избора за народне посланике, грађани бирају и одборнике градских и општинских скупштина у већем делу општина и градова, док ће грађани Војводине бирати и своје представнике у Скупштини АП Војводина.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Обилне падавине нанеле штету у селима градске општине Врањска Бања - Радио Телевизија Врање https://t.co/an4PLxZdio… https://t.co/jixNCI7CWf
Станковић обишао поплављена подручја - Радио Телевизија Врање https://t.co/sA5RwLI9A7 via @tripplesworld https://t.co/126FOOL5p0
У Врању и даље највише новозаражених - Радио Телевизија Врање https://t.co/p5ufEvk6Hq via @tripplesworld https://t.co/dEE1fKSlKz
Follow RTV Vranje on Twitter