Пољопривреда

Пољопривреда

Под покровитељством Савеза пчеларских организација Србије, Удружење пчелара "Пчелица" у Врању организовало је стручно предавање за своје чланове у Пољопривредној саветодавној служби.

О широком спектру пчелињих производима као имуно стимулансима, начину добијања и употребе, говорио је доктор Новко Велков из Пирота. И сам пчелар, из породице која се тиме бави читав један век, доктор Велков је иако лекар анестезиолог,сада потпуно посвећен  пчеларству. Предавач је Савеза пчеларских организација Србије и настоји да прошири знање пчелара о производима који се могу добити  из пчелињака.

Др Новко Велков истакао је да су то богом дани производи који би требало да одрже људско здравље. Као додатак храни они могу да буду и храна и лек. Сазнао сам да се највише користи прополис, мало се користи полен, још мање перга а најмање матични млеч.

Истраживања показују да су спрски пчелари најобразованији у односу на све друге у околним земљама, али да ипак веома мало знају о пчелињим производима, биологији пчела и о медоносном биљу.То су потврдили и сами пчелари из Врања.

Драган Младеновић и Живорад Милановић признају да је мед основни производ који узимају из својих пчелињака, а поред тога највише производе  прополис и ти у мањим количинама и за потребе пријатеља и познаника.

Пчеларство је наука, чуло се на предавању и зато је едукација од пресудне важности.

Председник удружења пчелара „Пчелица“  Жика Недељковић рекао је да оваква предавања дају пчеларима могућност да стекну нова знања и прошире обим пчелињих производа за тржиште.

Са оваквом праксом биће настављено и убудуће са укључивањем и млађих чланова удружења.

 

Последњи пут измењено петак, 15 март 2019 15:11

Под покровитељством Савеза пчеларских организација Србије, Удружење пчелара "Пчелица" у Врању организовало је стручно предавање за своје чланове у Пољопривредној саветодавној служби.

О пчелињим производима, начину добијања и употребе, као имуно стимулантима, говорио је доктор Новко Велков. Оваква предавања дају пчеларима могућност да стекну нова знања и прошире обим пчелињих производа за тржиште, рекао је Жика Недељковић, председник овог удружења пчелара.

 

Налажење нових тржишта за српске малине пресудно је за одређивање откупне цене, јер је  у овом тренутку понуда  већа од тражње, процене су у ресорном министарству. Подизање фабрике за прераду овог и других врста воћа у Ариљу, помоћи ће најпре  воћарима у Војводини. Осталих 40 одсто произвођача у Србији  и даље су у проблему.

До краја ове године очекује се да проради фабрика у Ариљу за прераду свих врста воћа, малине, купине, вишње, шљиве и  брескве. У првој фази производиће се каше и воћни концентрати. У Мађарској ће се радити дорада, а  план је да у каснијим фазама у Ариљу буде комплетна производња. Мађари су препознали Србију као доброг партнера, те  је та земља издвојила 32 милиона евра за инвестиције на западном Балкану.

Ресорни министар Бранислав Недимовић  рекао је да  прерада воћа и извоз у иностранство представљају спас за пољопривреднике у Србији.Тиме се осигурава  пласман и  унапред се знају   детаљи  везани за откупну цену и квалитет рода. За сада се фабриком у Ариљу решава проблем воћара Војводине , док је око 40 одсто произвођача у Србији и даље у недоумици вреди ли да уопште одржавају своје малињаке. Прошла година била је катастрофална за произвођаче,  јер је квалитет рода због кише био лош.  

У министарству пољопривреде најављено је да ће наредне недеље бити одржана седница Савета за малине. На тој седници ће између осталог, бити изнети и подаци о трошковима производње.Биће разговора и са воћарима и власницима хладњача  како би се  приближили њихови интереси.

 Чињеница је да је у Србији 2011. године било око 12 хиљада хектара малине, а прошле године 23.000 хектара малине, а тржишта су остала иста. Минимална цена коју ове године траже српски малинари је 1,45 евра за килограм и не сме варирати од 50 до 140 динара, као што је то било лане. С друге стране, када се узме у обзир неповољна прошла година, необрађене површине, као и болести којима су ишли на руку климатски услови, прогнозе пољопривредних стручњака су да ће ове године укупан род воћа у Србији бити мањи за осам одсто. Пад у очекиваним количинама малина биће још и већи. Нерешени су и проблеми увоза малина из Босне и Херцеговине и Пољске, које се код нас препакују и као српски бренд иду на тржиште Европе.  

Због тога у ресорном министарству оцењују да и ова година неће бити лака за малинаре, а да се значајнији бољитак може очекивати тек 2020. године. 

Последњи пут измењено среда, 13 март 2019 14:43

Иако је тек средина марта, почиње сезона интензивнијих радова у воћњацима. У малињацима је актуелна резидба и ђубрење, што би требало обавити до краја овог или најкасније почетком наредног месеца.

Многи власници малињака још увек су у недоумици да ли да наставе са пословима или да потпуно запусте засаде. Они који ипак очекују да се ситуација са ценом повољно разреши, до краја овог месеца требало би да заврше са резидбом. У зависности од тога  да ли су сви послови обављени на време, планира се и начин орезивања.

Сузана Јеркић из Пољопривредне службе појашњава да код оних малињака који су  редовно орезивани сада би требало оставити 6 до 8 добро развијених изданака, који имају до 120 пупољака, а да су без оштећења и без присуства болести и штеточина. Код оних који нису орезивани на време требало би оставити већи број изданака за род.

У овом периоду потребно је обавити и ђубрење азотним ђубривима. Када је реч о количини која би требало да буде употребљена најбољи показатељ је анализа земљишта. Уколико то није учињено воћари се могу руководити препорученим оквирним количинама.

Сузана Јеркић подсећа да је то количина од 200 до 250 килограма по хектару. Ова укупна количина дели се на два дела. Тако се половина уноси у воћњак сада а друга половина у мају месецу.

Требало би подсетити да се ђубриво не оставља на површини већ се уноси у земљиште. Због зиме током које није било довољно снега, веома је значајно обезбедити малињацима довољно воде, нарочито након ђубрења. Уколико буде кише, коју метеоролози најављују током ове недеље, то ће умногоме умањити овај проблем.

 

Последњи пут измењено уторак, 12 март 2019 15:19

Већ у марту, за пчеларе почиње период напорног рада, како би створили пчелиње заједнице које могу да им донесу већу добит током године. Прошла година није била најбоља, због веома кишовитог пролећа, па се пчелари  надају да ће ове надокнадити губитке из ранијег периода.

Од радова које пчелари  обаве до краја овог месеца  на развоју пчелињих заједница, зависи целокупан успех у прикупљању меда током целе године.Познато је да се главна берба меда на југу Србије заснива на багремовом меду. У зависности од ажурности и знања пчелара у припреми проширења и јачања кошница, зависи колико ће меда „убрати“ у пролеће. Циљ свих припрема је стварање јаког легла, са што већим  бројем младих пчела које ће убирати мед.

Срђан Зафировић из Пољопривредне службе подсећа да проширење друштва  мора да буде правовремено, никако преурањено јер може да доведе до назеба легла.Не би смело ни да се закасни јер успорава развој целе пчелиње заједнице. Постоји метод за стимулативно прихрањивање и то сирупом на 5 до 6 дана у количини од 300 милилитара.

Само од практичног и теоријског знања пчелара у процени сваког пчелињег друштва и уложеном труду, зависи каква ће бити укупна година у погледу бербе меда. Искуснији пчелари знају да је најбоље да ове припреме обаве  по мирном и  ведром времену са температуром ваздуха од око 20 степени. Пчелама се такође  морају свакодневно обезбедити и довољне количина чисте воде за пиће. Познато је да удружења пчелара у Врању током целе године организују бројне едукације, поготову за младе чланове. Осим тога, искусне колеге им  и практично и саветима помажу да стално уче, јер у овом послу, кажу, нема коначних истина.

 

Последњи пут измењено понедељак, 11 март 2019 14:42
Страна 1 од 93

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

СНС: Присутност државе на југу показује се кроз дела - Радио Телевизија Врање https://t.co/S8sLqTi3vC via @tripplesworld
И после две деценије Врањанци памте НАТО бомбардовање - Радио Телевизија Врање https://t.co/iVaDFFZOxa via @tripplesworld
Стомачна гојазност увод у болести - Радио Телевизија Врање https://t.co/0YIGmWkshw via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter