Пољопривреда

Пољопривреда

Приближава се време сетве јарих култура, односно озимих усева и прави је тренутак за припрему земљишта за јесењу сетву. Добра предсетвена припрема  повећава приносе и до 25 одсто . То је утолико значајније у тренутку када су поскупели и семена и енергенти  и само бољи род може да донесе добит.

Анализа земљишта , односно увид, које елементе  би требало додати биљкама које намеравамо да сејемо, пуна агротехника, почев од љуштења стрништа до дубоке обраде земљишта и  правилне сетве , то су најважнији кораци за предсетвену припрему.Не могу се и не смеју одлагати, нити прескакати јер онда  нема доброг рода а тиме ни профита.Сада када и код нас и у свету скаче цена свих житарица, то је значајно и за ратаре и за сточаре, који припремају силажу, нарочито за крупна грла.

Стручњак за ратарство из ПССС Врање  Нада Лазовић Ђоковић  саветује да се земљиште  пооре на дубини од 20 до 25 сантиметара. Сви они који су имали житарице и завршили сетву сада би требало да изврше најпре плитку обраду земљишта на дубини од 10 центиметара и тиме изазову раст коровских биљака..Након тога следи дубоко орање  као најнеопходнија припрема земље за сетву.

На тај начин сва влага која се током зиме накупи у земљишту биће сачувана.Тако ће биљке имати довољно влаге током вегетације и донети добар род и у екстемним условима, као што је то била двомесечна суша током ове сезоне.

Нада Лазовић Ђоковић истиче да је  токо предсетвене припреме потребна примена  једне трећине ђубрива  како би фосфор и калијум доспели током орања на дубину од 20 до 25 центиметара. То је зона корена .Ако то не урадимо улазимо у перио сетве јарих култура без добре предсетвене припрме.

Поред тога мора се поштовати и сетвена норма, односно количина семена коју произвођачи прописују. Семе мора бити декларисано и неопходно је да се засеје    сејалицама,  а не растурачима ђубрива, напомињу стручњаци. Само на тај начин  принос  се повећава за 25 одсто.  Уколико ратари немају средстава да ураде комплетну препоручену агротехнику боље је направити паузу и оставити земљиште да се одмори или да уведу нову културу  у сетву, попут спелте.

 

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије током септембра, расписаће други Јавни позив за подношење пријава за утврђивање права на коришћење бесповратних средстава у оквиру Пројекта за конкурентну пољопривреду у 2021. години – СКАП пројекат.

Предмет Јавног позива биће инвестиције и прихватљиви трошкови који се односе на унапређење конкурентности сточарске производње.

Директни корисници су физичка лица, носиоци комерцијалних породичних пољопривредних газдинстава, задруге, предузетници, микро, мала и средња предузећа. Фокус је на рањиве групе у пољопривредном сектору у Србији: жене, младе пољопривредне произвођаче у угроженим подручјима (неразвијене/сиромашне општине).

Заинтересовани могу добити бесповратна средства у износу од 50% од укупне вредности инвестиције, 40 % кредитно финансирају из кредита са пословним банкама уз свега 10% сопственог учешћа, за реализацију пројеката којим ће унапредити пољопривредну производњу газдинстава и учествовати у развоју конкурентности пољопривреде у Републици Србији.

„Пројекат конкурентне пољопривреде у Србији“ је заједничка иницијатива Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Светске банке и уводи нови модел финансирања како би се оснажили мали и средњи пољопривредни произвођачи и предузећа, а унапредила пољопривредна производња и конкурентност.

У 2021. години опредељено је 20 милиона евра за реализацију овог пројекта.

 

Последњи пут измењено среда, 15 септембар 2021 15:51

Потпредседник Владе и министар пољопривреде Бранислав Недимовић отворио је Пчеларски и Сајам лековитог, украсног и зачинског биља и пчелињих производа. Рекао је да нико не може више да заустави Врање у промоцији меда и пчеларства.

„Наш мед, биће за цео свет“, поручио је Недимовић и оценио да је Савез пчеларских организација Србије један од најбољих у организацији у Србији, на који треба да се угледају сви.

Градоначелник Миленковић оценио је да је ово до сада најбоље организован сајам са више од 70 излагача и 50 представника на сајму биља.

Позвао је све пчеларе да учествују на конкурсу који ће се организовати за средства из Фондације Ана и Владе Дивац. На располагању ће им бити 6 милиона динара од чега град даје 5, а фонд милион динара.

    

Родољуб Живадиновић, председник СПОС-а истакао је на отварању да је мед производ који се најбоље може продати код нас и у свету, јер има добру цену.

Захвалио је министру и градоначелнику Врања, који су препознали вредност овог сајма и рекао да коначно пчлелари имају подршку државе.

На отварању Сајма изведен је пригодан културно- уметнички програм.

*

Град Врање и Савез пчеларских организација Србије , као организатори урадили су добар посао. Пчеларски сајам у Врању сада је једна респектабилна манифестација која ће увек имати подршку државе, рекао је отварајући  сајамску манифестацију  потпредседник Владе и министар пољопривреде Бранислав Недимовић .

На простору поред Спортске хале окупило се око 100-тинак излагача на  4. Пчеларском сајму  југоисточног Балкана и 2.Међународном сајму лековитог, зачинског и украсног биља и пчелињих производа. Манифестацију су организовали Савез пчеларских организација Србије уз подршку Града Врања, а у сарадњи са Друштвом пчелара „матица“.

За свега четири године постојања Пчеларски сајам у Врању  достигао је размере  овакве манифестације на Београдском сајму, рекао је министар Бранислав Недимовић .То је потврдило и присуство 21-ог  пчелара, 43 произвођача опреме, четворо  је представило литературу, а  више од њих 30 изложило је лековито, зачинско и украсно биље и пчелиње производе.

Потпредседник Владе РС и министар пољопривреде, Бранислав Недимовић истакао је да се овај сајам организује 4. пут и број излагача и гостију доказује да се ово више не може зауставити.Имаћете подршку државе увек, рекао је Недимовић и нагласио значај предстојећег наступа пчелара на изложби у Дубаиу, где ће наш мед наћи пут за цео свет.

Градоначелник Врања Слободан Миленковић рекао је да је овај сајам  постао препознатљив не само на мапи пчеларства, већ и на туристичкој мапи Врања и Србије и  захвалио на подршци ресорном  министарству и Савезу пчеларских организација Србије. 

Надлежно министарство и руководство града препознали су значај пчеларства и овакве манифестације,  истакли су  највиши представници удружења пчелара и удружења сакупљача лековитог биља.

Председник  Савеза пчеларских организација Србије Родољуб Живадиновић рекао је да су многи заборавили да су пчелари Србије 2012. године добијали  нула евра од државе као подршку, а сада пчелари добијају између 7 и 8 милиона евра годишње. То ће бити  вишеструко више након реализације конкурса са Светском банком.

Небојша Станојевић председник Удружења за лековито биље“Др Јован Туцаков“ истакао је значај повезивања и заједничког рада пчелара и произвођача лековитог биља, на корист и једнима и другима.

 

Непосредно пре отварања сајма потписан је уговор између града Врања и фондације Ане и Владе Дивац“ о формирању фонда за подршку развоју малим  пољопривредним газдинствима на територији града.

Директорка фондације „Ана и Владе Дивац“ Ана Кошел истакла је  да ова фондација  ради у више од 80 општина у Србији  и да су за 12 година постојања помогли око 1500 газдинстава. Сада су са градом Врање основали иновативни фонд у те сврхе са укупним средствима од 6 милиона динара, од чега град улаже пет милиона а фондација милион динара.

На простору крај Спортске хале, мед и пчелиње производе, опрему и лековито биље    изложили су  произвођачи из Републике Српске, Македоније, Албаније, Бугарске,Грчке,Турске и Црне Горе.И излагачи и посетиоци били су задовољни  понудом и организацијом сајма.

Породица Милосављевић Врањска Бања произвођачи су са 70 кошница годишње три пута организују селидбу пчела и тиме постижу боље резултате.

Породица Гојковић из Чачка шест генерација ове породице бави се пчеларством, раде преко целе године, а производе 7 врста меда, годишње 18 пута селе пчелињак.

Сакупљач  лековитог биља из Сурдулице напоменуо је да се тиме бави 40 година и да је за препознавање и сакупљање биља у природи потребно много знања и искуства.

Посетиоци из Врања , са Косова и Метохије од почетка сваке године редовно шпосећују Сајам и задовољни су понудом .

Иначе, током сајамске манифестације одржана су и предавања о техникама пчеларења у условима климатских промена.За  посетиоце и госте приређен је и културно уметнички програм.

 

Последњи пут измењено понедељак, 13 септембар 2021 15:24

У  Врању се данас отвара 4. Пчеларски сајам југоисточног Балкана у Врању и 2. Међународни сајам лековитог, украсног и зачинског и пчелињих производа.

Потпредседник Владе и министар пољопривреде Бранислав Недимовић отвориће сајам.

На пчеларском сајму учествује 21 пчелар и 43 излагача опреме и литературе из Македоније, Албаније, Бугарске, Грчке, Турске и Црне Горе.

Организатор је Савез пчеларских организација Србије, уз подршку града и Туристичке организације Врање, у сарадњи са Друштвом пчелара „Матица“.

На простору Спортске хале своје производе представиће и 31 излагач лековитог, украсног и зачинског биља.

Последњи пут измењено недеља, 12 септембар 2021 11:07

У организацији Савеза пчеларских организација Србије уз подршку Града Врања и Туристичке организације, а у сарадњи са Друштвом пчелара ,,Матица“, 11. септембра 2021. године, биће одржан Четврти пчеларски сајам југоисточног Балкана.

Сајам ће свечано отворити потпредседник Владе и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, градоначелник Врања Слободан Миленковић, председник СПОС-а др Родољуб Живадиновић и председник Удужења за лековито биље из Сокобање Небојша Станојевић. Истовремено одржаће се и Сајам лековитог, зачинског, украсног биља и пчелињих прозвода.

Биће одржана стручна предавања али су припремљени и пригодни поклони за посетиоце. 

Страна 1 од 112

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Проценат новозаражених у Пчињском округу 35 % - Радио Телевизија Врање https://t.co/6cRR27UbYd via @tripplesworld https://t.co/qGchSgHiCH
Превентивна акција мамографских прегледа почиње у уторак, 28.септембра - Радио Телевизија Врање… https://t.co/9CW39zCKJh
Научни скуп у част највећег ктитора и задужбинара - Радио Телевизија Врање https://t.co/9Yt2WFIkj8 via… https://t.co/8yTsbLJhNn
Follow RTV Vranje on Twitter