Пољопривреда

Пољопривреда

Правилан износ садница воћа и винове лозе од пресудног је значаја за подизање интензивних засада, чија се садња одвија управо у новембру и све док земља не буде залеђена. Исправан садни материјал са прописном документацијом која доказује да је прошао све теренске и лабораторијске анализе на вирусе и бактерије, критеријуми су за избор садница. Ово је важно поготову у случају подизања интензивних вишегодишњих засада који тек након најмање три године почињу да дају род. Mагистар Небојша Младеновић из Пољопривредне службе Врање подсећа оне који у овом периоду набављају саднице да је битно да је коренов систем садница добро развијен, дужине од 15 до 20 сантиметара, обрастао ситним свежим жилицама, да је корен здрав без видљивих механичких  оштећења, да је добро чуван у расаднику. Осим тога, битно је да је спојено место сорте и подлоге добро срасло  и да је стабло саднице дужине метар и по, као и да има довољног броја пупољака. Све ови критеријуми требало би да буду испуњени да би једна садница током вишегодишње вегетације давала  здрав ирод у количини која одговара датој сорти.

 

Од тога у којој је фази  развоја изникла пшеница зависи да ли ће јој захлађење и мраз нанети штету. Они ратари који  су  повећали сетвену норму и применили вештачка ђубрива могу да рачунају са добрим приносом  и у случају да дође до делимичног измрзавања засејаних усева. Пољопривредни стручњаци саветовали су ратарима да због касне сетве  засеју ране сорте пшенице,на лакшим типовима земљишта,на дубини од 4 до 5 сантиметара и уз примену минералних ђубрива. Нада Лазовић Ђоковић из Пољопривредне саветодавне службе Врање каже да сви они који су те савете применили не морају да се прибојавају пада температуре и мраза.Пшеница ниче само  на температури  изнад 5 степени. Сада је у земљи у фази мировања. Највећи број засејаних површина је у фази изниклих једног до  три листа  и мраз им неће шкодити.   У најосетљивијој фази развоја су житарице са два изникла листа код којих може доћи до измрзавања. Они ратари који нису применили вештачка ђубрива или нису повећали сетвену норму, већ сада могу да очекују слабије приносе наредне године. Нада Лазовић Ђоковић објашњава да би најштетније  било да је пшеница у фази два изникла листа. Међутим, уколико су ратари повећали сетвену норму и дође до делимичног измрзавања усева, повећани број зрна у сетви надокнадиће она која су смрзла. Стручњаци саветују пољопривредницима да обиђу њиве под житарицама, да оцене у каквом су стању усеви и у којој фази развоја како би знали шта могу да ураде у наредном периоду.

Прави је тренутак за подизање нових засада воћа или за припрему земљишта на којима ће бити заснован засад. Садња може да се обави све док земља није смрзла, а они који сада подигну засаде могу да рачунају да ће пријем воћних садница бити изузетно  добар. Временске прилике су ове године биле изузетно неповољне за припрему земљишта за садњу воћних садница. Сада пак земља има извесну количину влаге и моћи ће да се пооре и припреми за подизање засада. Сузана Јеркић из Пољопривредне службе Врање подсећа да се код припреме земљишта за садњу стаблашица орање обавља  на дубини од 60 до 70 сантиметара, а за ситно воће на 30 до 40 сантиметара. Јесења садња је најповољнија, јер коренов систем током зиме  може због повећане влаге да се добро укорени и прими. Осим згорелог стајњака ,приликом садње важно је користити и минерална ђубрива  са већим процентом фосфора и калијума. Сузана Јеркић подсећа да се приликом набавке садница мора обратити пажња да садница има добро развијен коренов систем ,да је добро срастао, да нема оштећења или флека услед болести. Набавку садница потребно је обавити од регистрованих произвођача који издају сертификат о здравственој исправности садног материјала. Приликом транспорта потребно је фолијама заштитити коренов систем, а до садње држати у земљи и заливати. Минерална ђубрива, приликом садње, не смеју доћи у директни контакт са кореном. Иначе, на подручју Врања под воћем  је 654  хектара. И даље се подижу шљивици, којих има највише. Под ситним воћем у округу је око 250 хектара.

Последњи пут измењено понедељак, 25 новембар 2019 14:36

Изузетно топло време омогућава воћарима да обаве зимско прскање воћњака,  уколико то још увек нису учинили. Таквим  третманом  уништавају се презимљујуће форме бактерија и других штетних организама који се задржавају у кори  дрвећа, заосталом лишћу и мумифицираним плодовима.

Зимско прскање воћа део је добре воћарске праксе. Примењује се како би се смањио потенцијал присутних бактерија и других штетних организама које се задржавају у воћњацима.Зимско прскање је трећа фаза заштите која се мора применити управо сада, када температуре још увек нису пале испод 10 степени.

Дејан Мујакић стручњак  за заштиту биља у Пољопривредној служби у Врању истиче да се примењују третмани у којима се комбинују бакарни препарати са инсектицидима и минералним уљем. Минерална уља делују на презимљујуће форме бактерија и штеточина тако што спречавају транспорт ваздуха и на тај начин доводе до гушења штеточина.

Зимско прскање обавља се до наредне фазе вегетације али при температури која не сме бити испод 10 степени. Треба подсетити да се оваква заштита не може  заменити ниједном другом у време вегетације. Овим третманом  уништавају се презимљујуће форме бактерија и других штетних организама који се задржавају у кори  дрвећа, заосталом лишћу и мумифицираним плодовима. Иначе , потребне су укупно три етапе заштите током године.У првој се   примењују  такозвано плаво прскање или купање стабала, а у другој механичко уклањање мумифицираних плодова,опалог или лишћа које се задржало на дрвећу. Тај материјал требало би изнети из воћњака и безбедно спалити,водећи рачуна о мерама заштите од пожара.

Последњи пут измењено петак, 22 новембар 2019 18:46

Српски фармери  могу очекивати повећање цена  товљеника због  најављеног извоза свињског меса. До краја новембра, пут Кине требало би да крене први контингент од 50 хиљада тона ове врсте  меса.  Дугорочно, извоз ће бити могућ само уз удруживање фармера, кланичара и трговаца.

У Србији је у последњој деценији значајно смањен број фармера који се баве товом свиња. Разлог је велика осцилација  откупних цена , са тенденцијом смањења до испод произвођачке цене. Иако држава субвенционише производњу, тиме  што сточарима даје приоритет при закупу земље, то није довело до правог ефекта. Са друге стране, извоз првог контингента свињског меса из Србије на кинеско тржиште у количини од 50 хиљада тона требало би да покрене  стабилизацију цена  на домаћем тржишту. Та количина требало би да буде припремљена за извоз без значајнијих тешкоћа, али дугорочно , извоз је могућ само уколико се удруже фармери, кланичари и сточари.

Поред тога требало би да се измене услови под којима се месо откупљује. Наиме, у већини европских земаља откупна цена  формира се према оствареном проценту меснатости. Министарству пољопривреде предстоји усвајање законске обавезе да се товљеници плаћају фармерима на основу количине и квалитета меса, а не као до сада ,на основу живе ваге.

Цену месне јединице одређивала би на сваких седам дана координациона комисија  састављена од представника произвођача, кланичара и министарства пољопривреде, а на основу понуде и тражње. Меснатост свиња требало би да је 60 и више процената, а утрошак хране испод три килограма за килограм прираста.

Они који могу да испуне ове услове биће конкурентни на домаћем, али и светском тржишту. Кланичари би тада могли да се договоре са фармерима да планирају и заједнички финансирају тов на бази прираста. Власници кланица се морају придржавати свих законских прописа о сузбијању свињске куге, што значи да не смеју да прихватају товљенике без маркице и одговарајуће ветеринарске документације.

 

Последњи пут измењено четвртак, 21 новембар 2019 14:29
Страна 1 од 100

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

До скоро је било незамисливо - новогодишња јелка у Блоку пошта-банка - Радио Телевизија Врање https://t.co/ObRN6aixvN via @tripplesworld
Епилог једног лова: Један тешко повређен, један ухапшен - Радио Телевизија Врање https://t.co/gprO0SXjVO via @tripplesworld
Повређен у лову - Радио Телевизија Врање https://t.co/O6O4p6gssE via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter