Произвођачи цвећа у Врању и округу припремају се за наступ на предстојећем Сајму лековитог, зачинског и украсног биља и пчелињих производа, који ће 7. марта по први пут бити организован у граду. Међу њима је и Јован Младеновић који се у насељу Собина цвећарством бави већ 16 година.
Комплетна породица Младеновић посвећена је производњи цвећа, где посла има целе године. Ипак, Јован Младеновић био је први који се упустио у овај захтеван посао који тражи много знања и рада, а пре свега љубави. Сада се припремају за излагање цвећа на Сајму који ће бити организован у Врању, уз подршку града и Савеза пчеларских организација Србије .
Јован Младеновић рекао је да су у потпуности спремни и да ће Сајам бити прилика да успоставе нове пословне контакте, с обзиром да су најављени посетиоци из региона, као и целе Србије. Сада је у току садња сезонског цвећа, али оно што су произвели надају се да ће привући пажњу евентуалних пословних партнера.
Младеновићи годишње произведу 65 хиљада биљака у неколико мањих пластеника, где су увели грејање . Од тог посла живе и стално улажу, али кажу да се задовољство када виде расцветало цвеће, ничим не може платити.
Младеновић каже да је потребно не само много улагања, много непроспаваних ноћи због загревања простора и сталне температуре које захтевају биљке, већ и много знање које су стекли едукацијама и искуством.
Стално повећавају површине на којима гаје биљке тако да им већ недостаје простор. Комплатну производњу продају, могу да пласирају не излазећи на пијацу. Али кажу да би размишљали и о већој површини и даљем ширењу производње.Сајам би био прилика да разговарају са потенцијалним партнерима. Иначе, посебна вредност предстојећег сајма биће уговарање производње, јер тако могу обезбедити сигуран пласман. За ову сајамску манифестацију предвиђен је и изузетно богат пратећи програм који подразумева едукацију.
Поред резидбе винограда и воћњака која је у току, упоредо би требало обавити и ђубрење земљишта као припрему за наредну вегетациону сезону. Ова агротехничка мера једна је од важнијих у постизању високе родности и квалитета воћа и грожђа.
Основно ђубрење вишегодишњих засада је агротехничка мера којом се додају хранива потребна за нормално одвијање раста и развоја како новоподигнутих тако и старијих засада воћа и винове лозе. Време основног ђубрења је од почетка септембра до средине новембра, односно приликом дубоке јесење обраде земљишта. Тада би требало користити органска ђубрива односно згорели стајњак. Ако се не обави у јесен , треба га обавити сада или у рано пролеће када време дозволи, а свакако пре почетка вегетације. Примењују се комплексна минерална ђубрива с мање азота, а више фосфора и калијума.
СНИМАК: мр Небојша Младеновић из Пољопривредне службе прецизира да је у овом периоду, у воћњацима и виноградима ,обавезна примена комплексних минералних ђубрива са већим процентом фосфора и калијума, у количини од 500 до 600 килограма по хектару. То би требало урадити најкасније у року од наредних 20-ак дана. Најважније је да се то ђубриво плитком обрадом унесе у земљиште и на тај начин дође у додир са влагом. Постепеним растапањем долази у зону корена и храни биљку.
Хемијска анализа земљишта даје најпотпуније податке о томе које врсте и количине ђубрива су неопходне. На то стручњаци стално подсећају пољопривреднике без обзира којом се врстом биљне производње баве. Метеоролози сутра и последњих дана фебруара најављују кишу што ће допринети растапању ђубрива и исхрани биљака, као припрема за интензивну вегетацију.
Министарство пољопривреде ускоро ће расписати конкурс за улагања у развој сеоског туризма. Финансирање се односи на изградњу, реконструкцију, као и адаптацију већ постојећих базичних и пратећих туристичких објеката. Право да конкуришу имаће физичка лица, пољопривредна газдинства, мала и средња предузећа. Етно туризам у Србији постаје са годинама све популарнији нарочито међу страним туристима. Сада има регистровано неколико хиљада сеоских домаћинстава која се баве овим видом туризма. Најмање их је на југу Србије, а највише у срединама које имају уређену инфраструктуру. Европска Унија и ресорно министарство препознали су етно туризам као недовољно искоришћени ресурс, поготову у руралним срединама где само од „чисте“ пољопривредне производње, једно газдинство не може да опстане.
Роберт Ширтов из Пољопривредне службе Врање истиче да ће се инвестиције кроз конкурс односити на изградњу, реконструкцију, као и адаптацију већ постојећих базичних и пратећих туристичких објеката. Од добијених средстава може се улагати у опрему у ресторане, смештајне капацитете, пратеће објекте за рекреацију.
Рачуница показује да би једно домаћинство са осам до 12 лежајева могло да се бави сеоским туризмом, потребно је у старту да уложи од 10 до 15 хиљада евра како би кућу адаптирали за госте. То подразумева изградњу савремене кухиње, реконструкцију соба и уградњу купатила, као и система за грејање. Оваква инвестиција исплати се након треће године, а зарада, када су пуни капацитети, износи од 9 хиљада евра за туристичку сезону. За отварање једног ресторана у сеоској средини потребна су минимална улагања од 3.000 ЕУР за савремену кухињу, као и инвентар. Додатна предност је што се у припреми јела користи сопствено воће и поврће, па и то снижава трошкове.
Ширтов напомиње да је максимални износ враћених средстава у односу на уложена 65 одсто, односно од пет хиљада до 300 хиљада евра. Право да конкуришу имаће физичка лица, пољопривредна газдинства, мала и средња предузећа. Добра ствар је да на овај конкурс имају право да се јаве и лица која се тренутно не баве овим послом, али то намеравају.
Оног тренутка када буде прихваћен и одобрен њихов захтев, тада су сигурни да ће им бити враћен део уложених средстава и тада могу да крену у реализацију посла и најпре изврше категоризацију смештајних капацитета.
Министарство пољопривреде почело је са одобравањем захтева за исплату подстицаја за тов животиња на фармама. Захтеви се могу подносити до краја јула ове године. Износ подстицајних средстава различит је у зависности од врсте животиња. Право на подстицаје имају физичка и правна лица, као и привредници.
Сточарство је једна од најзахтевнијих грана пољопривреде. Због тога ресорно министарство годинама уназад даје бесповратна средства за подстицање примарне сточарске производње. Један од сегмената је производња меса, односно тов животиња на фармама. И ове године почетак фебруара - време је када фармери могу почети са подношењем захтева за исплату ових средстава, која су различита за у односу на врсту това.
Срђан Зафировић из Пољопривредне службе Врање напомиње да је износ подстицаја за тов јунади 15 хиљада динара по грлу, за јарад и јагњад две хиљаде, а за свиње хиљаду динара. Право на подстицаје имају лица која су на свом газдинству товила јунад најмање 4 месеца и да су грла предала кланици. У периоду од 1. фебруара до 31.јула могу се поднети по три захтева, минималан број јунади је 3.
Минималан број јагњади је 10 грла по једном захтеву, што важи и за товљенике, а за јарад 5 грла. Право на подстицаје имају физичка и правна лица, као и привредници. Актуелне су подстицајне мере за узгој телади за тов, за краве које нису уматичене. Зафировић прецизира да је износ подстицаја у овом случају 20 хиљада динара по грлу. Захтеви се подносе до 31. јула ове године за она грла која су се отелила почев од 1. јула прошле године до краја јуна 2020.
Очекује се да ће овакве подстицајне мере, односно исплата бесповратних средстава подстаћи сточарство у Србији. За сада је приметан раст фарми на којима се узгајају козе, док власници оваца повећавају број грла.
Министарство пољопривреде у сарадњи са саветодавним службама раде на едукацији фармера ради почетка примене Правилника о квалитету сировог млека. Циљ овог документа је побољшање квалитета откупљеног млека које се испoручује крајњим потрошачима.
Иако је почетком ове године требало да почне примена Правилника о квалитету сировог млека то се још увек није догодило. Разлог је неспремност и фармера и откупљивача да се овај правилник примени. Суштина овог документа је да ће се убудуће непосредним произвођачима млеко првенствено плаћати према стању здравља животиња и хигијени у процесу муже. Ради се о броју присутних микроорганизама и броју соматских ћелија у млеку.
Роберт Ширтов из Пољопривредне саветодавне службе Врање појашњава да то значи да ће млеко бити разврстано у три категорије, с тим да је дозвољени број соматских ћелија до 400 хиљада у свим категоријама. Број микроорганизама у првој класи је до 100 хиљада, у другој од 100 до 400 хиљада, а у трећој преко 400 хиљада јединица.
При томе, број микрооорганизама показује хигијену у целокупном процесу муже па све до хлађења млека. Број соматских ћелија показатељ је здравља млечних жлезда. Ширтов напомиње да се млеко за сада плаћа још увек према проценту млечне масти, која по новом правилнику не сме бити мања од 3,2 процента за кравље млеко.
Ради почетка примене новог Правилника, представници Стручних пољопривредних служби ће стално обилазити фарме на којима се производи кравље млеко. За непосредне произвођаче ће организовати едукативне радионице на којима ће показним вежбама практично објашњавати шта морају да ради како би добили бољи квалитет млека. Циљ је опстанак на тржишту и достизање већег профита.
Снег и киша ових дана, значајно ће поправити водни режим код озимим стрних житарица, које су готово остале без имало влаге, због изузетно сушне јесени и зиме .
Ова година била је изузетно тешка за ратаре јер због суше се период сетве продужио до пред крај 2019. Због тога су засејане житарице сада у различитим фазама развоја. Оно што им је заједничко је да је влага у зони корена на минимуму и да су им је сада снег и киша добро дошли.
Стручњак за ратарство Нада Лазовић Ђоковић процењује да снег није само добар покривач који спречава измрзавање биљака код ниских температура, већ даје и влагу која је неопходна стрним усевима. Генерално можемо рећи да су у добром стању и да јутарњи мразеви до минус 8 степени током јануара, нису нанели значајније штете.
Пшеница је ове године засејана на свега пет хиљада хектара ,па ратари желе да од тако малих површина добију оптимални род. Зато су сада у искушењу да почну са прихраном која је свакако неопходна пшеници. Међутим, стручњаци не препоручују прихрану у овим условима.
Нада Лазовић Ђоковић саветује ратарима да никако у овом тренутку не прихрањују засејане житарице јер су сада у стању потпуног мировања и не могу да усвајају храну. Прихрана се може обављати тек када почне процес вегетације и то у два наврата.
Стручњаци саветују да се прихрана усева обави у две етапе. Прва са 50 одсто азота са почетком вегетације, а друга у периоду влатања.
Усвајање нових знања, упознавање са иновативним технологијама и успостављање пословних контаката, циљеви су које смо реализовали учешћем на првом међународном сајму воћарства, виноградарства и повртарства недавно одржаном у Београду. Ово је оцена градског већника за пољопривреду Небојше Стаменковића који је најавио припреме за први Сајам лековитог, зачинског и украсног биља и пчелињих производа, који ће почетком марта бити организован у Врању.
Око тридесетак непосредних произвођача из Врања представило је своје производе на штанду града на сајму у Београду од 30. јануара до 1. фебруара. Присуство чланова удружења и асоцијација, задругара, као и предузетника међу 500 домаћих и страних излагача, представљало је могућност са склапање дугорочних послова и усвајање знања у области производње и прераде хране.
Градски већник Небојша Стаменковић оценио је да смо као град остварили успех у тој мисији. Удружења и асоцијације пољопривредника, као и предузетници, успоставили су нове пословне контакте, упознали су се са новим технологијама, машинама и опремом. Осим тога град је организовао и одлазак 140 пољопривредника на овај Сајам, који су истовремено обишли и сајам пчеларства.
Пољопривредници су могли да присуствују и бројним предавањима ради едукације у овим областима. Сличан садржај планира се и за предстојећи сајам лековитог, зачинског и украсног биља и пчелињих производа, који ће бити организован у Врању 7. марта.
Стаменковић је рекао да је циљ организовања овакве сајамске манифестације да произвођачи могу да представе своје прозводе потрошачима, а да се наши суграђани и потенцијални сакупљачи и одгајивачи биља могу да се упознају са откупљивачима и прерађивачима.
Град Врање ће на тај начин добити два специјализована сајма, један у марту, а други у септембру. Ове године ће „Пчеларски сајам Југоисточног Балкана“ бити организован 19.септембра.
Дугорочна временска прогноза показује да смо ушли у једну климатски неизвесну пословну годину у пољопривреди, која ће бити праћена сушом и температурама изнад просека у месецима који следе. Такве временске прилике лоше ће утицати на воћарство у целој Републици. Неуобичајено топло време у јануару са недовољно снега и кише, неповољно ће се одразити, првенствено на све воћарске културе. Најугроженије су раноцветајуће брескве, касије, трешње и нектарине, процењују стручњаци. Ипак, за сада високе температуре које трају ових неколико дана нису довољне да изазову покретање сокова унутар воћарских култура.
Метеоролози наредних дана најављују пад температуре.
Од среде па све до недеље код нас се очекују ниске дневне, а нарочито јутарње температуре које ће се спуштати и до 9 степени испод нуле. Уз то ће повремено бити вејавице и кише. Наредну недељу обележиће пораст температуре од 6 до максимално 10 степени током дана, уз слаб јутарњи мраз. Од 17. до 23. фебруара опет следи пад температуре до максималних 6 степени, али без падавина.
Што се тиче ниских температура, једино воћари, који су водили рачуна о превенцији могу бити мирни. То подразумева подизање воћњака, нарочито са осетљивим воћним врстама, на вишим надморским висинама, где је појава мразева мање изражена или је уопште нема. Овако топло време пољопривредници користе да обаве орезивање стабала.
Иначе, као последица мале количине падавина у дубљим слојевима земљишта нема резерви влаге. На основу дугорочне прогнозе, у наредна два месеца такође се не очекују значајније падавине. Тек у априлу могућ је већи број кишних дана. Произвођачи би требало да инсталирају системе за наводњавање.
Што се тиче засејаних житарица, у овом тренутку температуре земљишта у сетвеном слоју, у зони корена углавном су у плусу, тако да нема већих проблема за озиме усеве.
Међу више од 500 произвођача и прерађивача, на првом међународном сајму воћарства, виноградарства и повртарства који јуче отворен у Београду, представила су се удружења, задруге и појединци из Врања и Пчињског округа. Град Врање организовао је њихово учешће на сајму како би током ове тродневне манифестације промовисали производе и потенцијале југа Србије, уз повезивањем са домаћим и страним купцима. Министар пољопривреде Бранислав Недимовић отворио је први специјализовани сајам воћарства, виноградарства и повртарства на београдском Сајму, на коме су се окупили произвођачи, прерађивачи, задруге, произвођачи опреме и механизације, семенских кућа, расадника, као и експерата из области заштите биља.
Mинистар Недимовић рекао је да нас очекују велике ствари које би требало да нам донесу највећи профит, а то су несумњиво воћарство и виноградарство, што уз сточарство представља један потпуно заокружен систем. Очекују нас најпре пројекат комасације а друга ствар је електрификација поља која ће појефтинити производњу. Владимир Живановић директор Агро сајма истакао је да ова манифестација показује пун потенцијал наше прелепе, плодне земље, која би требало да постане регионални лидер у производњи и преради хране.
Сајам је обухватио комплетан ланац, од производње, преко технологије до пласмана производа. Сајам је окупио око 500 произвођача и прерађивача из Србије, региона и Европе. У три дана Сајма они ће имати прилику да представе своје производе и успоставе контакте са дистрибутерима, као и да размене искуства.
А на Сајму су се у организацији града Врања представили и произвођачи са југа Србије.
Градски већник за пољопривреду Небојша Стаменковић каже да је циљ градске управе био да нашим пољопривредницима пруже прилику да се представе на сајму, тако да је присуство 10 излагача из Врања, Асоцијација пољопривредника Пчињског округа, земљорадничка задруга из Пољанице, манастир Свети Стефан из села Горње Жапско као и партнери из Македоније.
Председник Асоцијације пољопривредника Пчињског округа, Станиша Петковић истакао је да њихов циљ није само присуство на београдском тржишту, већ и излазак на страна тржишта. За тако нешто потребни су им производи на бази јединствене технологије а тако нешто већ имају. Већ сутра пут Београда, у организацији града, на овај Сајам кренуће око 140 пољопривредника Врања. Они ће имати прилику да обиђу и Сајам пчеларства који се на београдском сајмишту отвара сутра.
Министар пољопривреде Бранислав Недимовић отворио је на Београдском сајму први међународни сајам воћарства, виноградарства и повртарства. На сајму своје производе поред 5 стотина других излагача, излажу и произвођачи града Врања и представници асоцијације пољопривредних произвођача Пчињског округа.