Берба малина, најпрофитабилнијег воћа у Србији, готово је у потпуности завршена на више од 200 хектара у округу. У односу на прошлу годину  приноси, квалитет воћа и цена су значајно бољи. Очекује се и константан раст  засађених површина под малинама.

 

 

Ове године произвођачи малина могу бити задовољни и приносом и ценом малина , поготову ако то упореде са веома лошим резултатима у 2014. години. Просечан принос малина по хектару ове године достигао је и целих 10 тона. Беерба сосрте Виламет завршена је на око 90 одсто површина.Остале су још две до три бербе. Такође је на половини засада убрана и сорта Микер.  У последњих неколико година расту и површине под сортама Полка и Полана где се берба одвија нешто дуже. Откуп је обезбеђен а цене су у односу на сво остало воће највише.

Исплативост у гајењу малина подстиче пољопривреднике да се из године у годину све већи број њих одлучује с да подигне засад. Сада је на подручју Врања под овим ситним воћем око 40 хектара. Воће јесте ситно и захтевно у берби, али је зарада  у односу на улагања  пристојна, па се очекује да ће већ на јесен бити нових засада. Уводе се и нове сорте, а агроеколошки услови на нашем подручју показали су  изузетно добар утицај на квалитет овог воћа, које се највећим делом извози.

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено уторак, 14 јул 2015 14:22

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Новинарима представљен програм отварања и ентеријер обновљеног позоришта - Радио Телевизија Врање https://t.co/tOeidzYSYv via @tripplesworld
РАДОСТ: У врањском породилишту 89 беба више него прошле године - Радио Телевизија Врање https://t.co/5LeZ3Lc6dV via @tripplesworld
Ниче теретана на отвореном у насељу Виктор Бубањ - Радио Телевизија Врање https://t.co/rZPvRUuTXR via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter