Расписан конкурс за доделу подстицајних средстава

Пољопривредници са подручја града почели су са подношењем пријава на конкурс за доделу подстицајних средстава. Највеће интересовање  је за доделу средстава за бушење бунара, вештачко осемењавање крава, као и за осигурање усева, плодова и животиња. Очекује се да ће до  31. августа -до истека конкурса,  бити довољно пријављених како би се сва предвиђена средства из буџета уложила у унапређење аграра на овом подручју.

 

Од прошле године град Врање почео је са доделом подстицајних средстава за унапређење пољопривредне производње. У 2015. години у те сврхе опредељено је 28 и по милиона динара. Део средстава опредељен је за подстицаје у повртарској  производњи, као и  сточарству.

Поред тога конкурсом су предвиђени подстицаји за набавку система за загревање, наводњавање, вештачко осветљење и ђубрење водотопивим ђубривима у пластеничкој производњи. Наставља се и са подстицајима у воћарској производњи где ће град финансирати 80 одсто од вредности набавке садница јагода, малина, шљива и јабука. Новина је да ће онима који подижу нове  винограде, из градске касе бити додељено 90 процената  укупне вредности набавке лозних калемова. Посебна пажња посвећена је осигурању, кроз делимично финансирање полиса и набавку противградних мрежа.

Прве пријаве већ су стигле и показало се да је за сада најинтересантније бушење бунара ради наводњавања, као и област сточарства . Ове године биће  инвестирано девет милина динара из прошле године  у набавку садница, што је остало  нереализовано из 2014. због неуспелог поступка јавне набавке. Само то ће донети подизање 11 хектара нових засада малина на подручју града.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 15 јул 2015 14:46

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

До скоро је било незамисливо - новогодишња јелка у Блоку пошта-банка - Радио Телевизија Врање https://t.co/ObRN6aixvN via @tripplesworld
Епилог једног лова: Један тешко повређен, један ухапшен - Радио Телевизија Врање https://t.co/gprO0SXjVO via @tripplesworld
Повређен у лову - Радио Телевизија Врање https://t.co/O6O4p6gssE via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter