Оштећења воћака узрокована мразом

Дуготрајне изузетно ниске температуре, неуобичајене за подручје Србије узроковале су измрзавање пре свега младих воћњака. Крајње размере штете још увек се процењују, али стручњаци већ сада кажу да ће родни потенцијал бити смањен и за 20 одсто.

Највећа оштећења узрокована мразом претрпели су млади воћњаци старости до три године, саднице у расадницима, као и недовољно заштићени садни материјал. Томе је такође допринео и положај воћних засада у долинама река и изложеност ветру у равничарским пределима. Протеклу годину је карактерисала висока родност која је изнурила воћњаке поготову ако је изостало ђубрење и наводњавање.

Код најосетљивијих воћних врста попут брескве и кајсије, а делимично и вишње, дошло је до пуцања коре и измрзавања родних пупољака. Стручњаци у Пољопривредној стручној служби Врање оцењују да коренов систем није оштећен. Ово је од изузетног значаја за воћаре с обзиром да је на територији Врања хиљаду 480 хектара под воћем, а на подручју округа три хиљаде 267 хектара. На територији целе Србије, процене су да ће род бити умањен до 200 хиљада тона у укупној вредности од 70 милиона евра. У таквој ситуацији стручњаци као најважнију меру препоручују квалитетну резидбу, након чега би требало да уследи дезинфекција стабала и родних грана кречењем, као и ђубрење азотним ђубривима. Једино што би се могло оценити као позитивно је да је мраз уништио и колоније патогених организама због чега би током године заштита, односно примена пестицида и хербицида требало да буде мања.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 28 фебруар 2012 15:20

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter