Афричка свињска куга стигла до границе са Србијом

У Србији, за сада, није регистрован опасан вирус афричке куге од које обољевају свиње, а који је захватио Румунију. Ризик од уношења у Србију све је већи, те је ресорно министарство формирало Национални кризни штаб и предузело све превентивне мере. Појава вируса имала би несагледиве економске последице.

За вирус афричке свињске куге  нема лека, ни вакцина. У Румунији где се болест појавила од почетка године убијено је 50 хиљада заражених животиња. Због тога је ресорно министарство предузело све мере, како би се спречило да се ова болест прошири и код нас. Формирани су Национални и четири регионална кризна центра, који свакодневно врше надзор дивљих и домаћих свиња. Узгајивачи свиња позвани су да неовлашћеним лицима и незапосленима не дозволе улазак на фарме и да, ако нађу угинулу животињу, обавесте надлежну ловочуварску или ветеринарску службу. Највећи ризик од уношења заразе из Румуније у Србију представљају дивље свиње. У случају да се болест појави, све свиње се морају убити на фармама и газдинствима где је присуство вируса потврђено. То би имало несагледиве економске последице и за газдинства и државу у целини.

Срђан Зафировић из Пољопривредне службе Врање каже да на нашем подручју има свега око хиљаду и сто грла и товних свиња и прасади. Број гајених животиња три и по пута је смањен у односу на 2016.годину.

Битно је рећи да овај вирус не прелази са животиња на људе. Али вирус је веома отпоран и више месеци може да буде активан у сухомеснатим производима. Зато су под појачану контролу стављени  производи који нису термички обрађени и нису произведени у складу са одређеним технолошким поступцима. Појачана је и контрола у сарадњи са царинском службом и граничном полицијом, како се болест не би унела преко месних производа и прерађевина. Врши се контрола и на речним прелазима и на аеродромима. Сада у Србију из Румуније више не може да се унесе ни сендвич са сухомеснатим производима. Вирус је веома отпоран и више месеци може да буде активан у тим производима и то је ризик од уноса вируса и од ширења болести.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 16 август 2018 15:05

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter