Рекордан род кукуруза на пољима врањског краја

Ратари су почели са скидањем силажног кукуруза на пољима у врањском крају. Принос ће бити богат, те ће надокнадити очекиване губитке због мање засејаних површина.

Силажни кукуруз прешао је у фазу воштане зрелости, те је самим тим дошло и време жетве. Ове године и силажни и меркантилни кукуруз засејани су на свега седам хиљада хектара на територији града, што је 30 одсто мање површина у односу на претходни период. Разлози су многоструки, али је пресудило бројно одустајање пољопривредника од сточарске производње. Зна се да је силажа најважнија сточна храна, пре свега за крупна, а поготову млечна и товна грла. Ово је година у којој су временске прилике изузетно погодовале овој ратарској култури. Распоред падавина готово се поклапао са потребама кукуруза. Зато се и очекује изванредан принос од најмање 50, па и до 70 тона по хектару. Скидање комплетног рода силажног кукуруза са поља очекује се за десетак дана. Наши ратари већ десетак година припремају силажу на својим газдинствима, тако да током целе зиме имају најбољу храну за потребе, највећим делом, говедарске производње.

Када је реч о меркантилном кукурузу и ту се очекује добар принос од просечно 6 до 7 тона по хектару, а на огледним пољима и до 11 тона. На продуктној берзи тренутна цена је свега 16 динара по килограму, па се ратарима неће исплатити продаја, већ да кукуруз искористе  као сточну храну.

Ове године ратари су повећали производњу пшенице и јечма који су засејани на око 16 и по хиљада хектара. Принос је, због влаге, био свега 3 тоне по хектару, а осим умањеног рода и квалитет је лош. Цена на берзи тренутно се креће око 19 динара за килограм. Добро су родиле и крмне културе попут луцерке, грахорице и сточног грашка, те ће највише профитирати сточари, којих је на територији града све мање.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 28 август 2018 15:11

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Даница Крстић: Одушевљена сам врањском градском песмом - Радио Телевизија Врање https://t.co/f9AQyG6qHQ via @tripplesworld
Приведен због физичког напада - Радио Телевизија Врање https://t.co/PLakJpqJ4P via @tripplesworld
Амбасадор САД Ентони Годфри посетио Дом ученика и уручио компјутерску опрему - Радио Телевизија Врање… https://t.co/UDiwqDA3aG
Follow RTV Vranje on Twitter