Стагнација виноградарства у врањском рејону

Ресорно министарство уврстило је врањски рејон у подручје са изузетно повољним агроеколошким условима за развој виноградарства и производњу вина. Међутим,  виноградарство  на југу Србије је у стагнацији у дужем периоду.

Блага клима - чак 276 сунчаних дана у години, састав земљишта и подручје на којима су засади винове лозе, чине добар спој природних услова за гајење винове лозе на југу Србије. Министарство је овај крај уврстило у систем винородних рејона Србије. Али, већ деценијама нема интересовања за подизањем нових винограда на већим површинама.

Градски већник мр Небојша Младеновић потврдио нам је да  је виноградарство у врањском реону у стагнацији. Покренуте су иницијативе да се подизање нових засада подстакне кроз  политику руралног развоја. У буџету града предвиђена су средства за подизање нових засада винове лозе.

Град Врање одобрава враћање средстава до 100 процената  вредности за набавку садница винове лозе. За опрему за наводњавање износ подстицаја је 60 одсто од вредности инвестиције. Конкурс је отворен до 15. новембра, а још увек нема заинтересованих. Код оних  који се годинама баве овом производњом, још увек је живо сећање на време када је вртогошко виногорје било једно од најзначајнијих и по обиму и по квалитету грожђа и вина.

Срба Тасић један од најуспешнијих и најстаријих виноградара у Вртогошу подсећа да су више од стотину хектара у том селу покривали виногради. Међутим, након комасације, део је напуштен, нови нису подигнути, те се сада на прсте  могу побројати они који су преостали.

На основу пољопривредног пописа из 2012. године у врањском рејону има 421 ha винограда, од чега је  око 318  са винским сортама, а 103  са стоним сортама. Врањски рејон са Вртогошким, Буштрањским и Сурдуличким виногорјем има капитал и може да заузме значајно место на винском путу Србије.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 19 септембар 2018 15:14

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter