Стагнација виноградарства у врањском рејону

Ресорно министарство уврстило је врањски рејон у подручје са изузетно повољним агроеколошким условима за развој виноградарства и производњу вина. Међутим,  виноградарство  на југу Србије је у стагнацији у дужем периоду.

Блага клима - чак 276 сунчаних дана у години, састав земљишта и подручје на којима су засади винове лозе, чине добар спој природних услова за гајење винове лозе на југу Србије. Министарство је овај крај уврстило у систем винородних рејона Србије. Али, већ деценијама нема интересовања за подизањем нових винограда на већим површинама.

Градски већник мр Небојша Младеновић потврдио нам је да  је виноградарство у врањском реону у стагнацији. Покренуте су иницијативе да се подизање нових засада подстакне кроз  политику руралног развоја. У буџету града предвиђена су средства за подизање нових засада винове лозе.

Град Врање одобрава враћање средстава до 100 процената  вредности за набавку садница винове лозе. За опрему за наводњавање износ подстицаја је 60 одсто од вредности инвестиције. Конкурс је отворен до 15. новембра, а још увек нема заинтересованих. Код оних  који се годинама баве овом производњом, још увек је живо сећање на време када је вртогошко виногорје било једно од најзначајнијих и по обиму и по квалитету грожђа и вина.

Срба Тасић један од најуспешнијих и најстаријих виноградара у Вртогошу подсећа да су више од стотину хектара у том селу покривали виногради. Међутим, након комасације, део је напуштен, нови нису подигнути, те се сада на прсте  могу побројати они који су преостали.

На основу пољопривредног пописа из 2012. године у врањском рејону има 421 ha винограда, од чега је  око 318  са винским сортама, а 103  са стоним сортама. Врањски рејон са Вртогошким, Буштрањским и Сурдуличким виногорјем има капитал и може да заузме значајно место на винском путу Србије.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 19 септембар 2018 15:14

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Пожар на породичној кући у Дрварској - Радио Телевизија Врање https://t.co/s3BvvtP4rU via @tripplesworld
Пронађени остаци људског тела у селу Бојин Дел - Радио Телевизија Врање https://t.co/d19ZUIeUhd via @tripplesworld
Градоначелник честитао грађанима предстојеће празнике и најавио бројне инвестиције у 2020. - Радио Телевизија Врање… https://t.co/pt9nhv0mU7
Follow RTV Vranje on Twitter