Због великог интересовања, од наредне године пчеларски сајам у Врању биће дводневни

Завршен је 2. пчеларски сајам југоисточног Балкана у Врању, који је ове године окупио знатно већи број излагача и посетилаца него 2017. Пчелари и локална самоуправа овде стварају историју, оцена је руководства Савеза пчеларских организација Србије. Сем Београда и Новог Сада, овакав сајам у Републици организује се још само у Врању.

Од меда до опреме и литературе, од трибине до стручних предавања за произвођаче меда и посетиоце сајма; Организатори сајма - Савез пчеларских организација Србије, локална самоуправа и друштво пчелара „Матица“ уз подршку ресорног министарства, мислили су на све. И резултати су очигледни,стотине посетилаца из земаља у региону, из Грчке. Албаније, Црне Горе, Бугарске и наравно из свих крајева Србије.

Гградоначелник Слободан Миленковић истакао је да су се трудили да сајам има и едукативни карактер. Пчелари могу да упоређују знање, да га унапређују јер знање је моћ и мора да се обнавља.

Пчелари су својим радом оправдали подршку ресорног министарства, кроз предлоге за измену законске регулативе, као и субвенционисање ове производње.

Председник савеза пчеларских организација Србије, Родољуб Живадиновић, истакао је да је задовољство видети отелотворење идеје градоначелника Врања и ми данас овде стварамо историју уз подршку града и министарства.

У порасту је број пчелара у Србији. То показује 14 хиљада захтева за субвенционисање у 2017. години, а у овој 15 хиљада.

Државни секретар Велимир Станојевић оценио је да пчеларима сваке године све боље иде и они свим осталим произвођачима могу служити као пример.Нагласио је да такав успех пчелара не би био могућ без подршке локалних самоуправа.

Током дана организована је трибина, као и предавање америчког биолога Мајкла Смита. Пчелари су имали прилику да постављају питања и разрешавају недоумице у производњи меда. Пласманом пчелињих производа и опреме били су задовољни сви. Једнодушна примедба била је да је простор Спортске хале већ постао мали за овакву манифестацију. Оно што смо ексклузивно сазнали је да ће следећи пчеларски сајам у Врању бити дводневни.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter