Пчелари Врања задовољни овогодишњим приносом меда

Ове године пчелари са подручја Врања коначно су имали приносе меда. Упамтиће 2016. годину као најгору у последњих 100 година. Прошла 2017. такође није била  значајнија, а тек ове могу да кажу да имају неки приход.

 

Пчелари са подручја Врања ове године имали су просечне приносе багремовог меда. Такозвана багремова паша је за овдашње власнике пчелињака најзначајнија .

Зоран Арсић на пчелињаку у Тибужду каже да је имао просечан приход багремовог меда. Око 14 килограма по једном пчелињем друштву. На појединим подручјима у околини Врања било је и до 20 килограма по кошници. Свакако би било и боље да с пролећа није почео дуготрајни период кишног времена.

На већим надморским висинама било је мање од очекиваног ливадског меда. У целини, већина је задовољна, јер су у претходним годинама имали само губитке. Сада је већина окренута припремама за зимско мировање пчелињака.

Арсић каже да то подразумева низ послова, од контроле сваког друштва, до евентуалне прихране и третирања препаратима. Ово је неопходно ради заштита од крпеља.

Михољско лето је добро дошло онима који су са овим пословима закаснили. У зимском периоду пчеларе очекују едукације.

Чедомир Младеновић председник Друштва пчелара „Матица“ истиче да ће организовати одлазак пчелара на едукацију коју за њих припремају врхунски стручњаци у овој области. Планирано је да такав скуп буде организован у Алексинцу.

Иначе, још увек се слежу утисци о овогодишњем пчеларском сајму у Врању. Општа оцена посетилаца и излагача је да је био на много вишем нивоу него први, али да је због бројности учесника неопходно проширење простора и бар дводневно трајање.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 18 октобар 2018 16:03

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter