Нема услова за сетву готово до средине новембра

Због суше која траје већ два месеца, већина ратара још увек није обавила сетву озимих усева. Метеоролози најављују да и у наредних 10-ак дана кише неће бити.

Суво и неуобичајено топло време за ово доба године узроковаће кашњење сетвених радова. Оптимални рок за сетву траје до 5.новембра, за шта је потребно 30 до 50 литара кише по метру квадратном. Само они који су извршили заоравање жетвених остатака и третирање њива УРЕ-ом, могли су да на време засеју озиме житарице. Најгоре што сада могу да ураде  је да пале стрништа, јер су последице дугорочне.

Стручњак за ратарство Нада Лазовић Ђоковић подсећа да је то најпре законом забрањено. Осим тога тиме се уништавају корисни микроорганизми у земљишту. Уколико то радимо за седам до осам година од њиве ћемо направити бетон, јер ће оранични слој до дубине од 15-20 сантиметара бити потпуно уништен.

Паљењем стрништа, нарочито  поред путева угрожава се безбедност саобраћаја и животи људи. Код пољопривредника, закаснела сетва  узроковаће смањење рода озимих култура за 30 процената. Како би се ублажиле овакве последице неопходно је да користе искључиво декларисано семе уз примену минералних ђубрива са доста азота и фосфора. Још једна погрешна примена органских ђубрива свакодневна је слика на нашим њивама.

Нада Лазовић Ђоковић каже да стајњак растурен на њиви за свега 6 сати изгуби 70 одсто азота и од њега остаје само слама. Уколико остане на њиви дан-два без заоравања, неће имати никакву енергетску вредност.

Иначе, све временске прогнозе говоре да ће се овакво време задржати готово до средине новембра.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 31 октобар 2018 14:16

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Цвећари спремни за предстојећи Сајам у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/5nOgvpIsqE via @tripplesworld
5 екипа на Меморијалном турниру "Миша Поповић" - Радио Телевизија Врање https://t.co/kBsRsKXVjt via @tripplesworld
Врање и Бања на сајму туризма у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/rnubmW0rLq via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter