Нови подстицаји младим пољопривредницима

До 1. децембра продужен је рок  за подношење пријава за доделу подстицајних средстава младим пољопривредницима млађим од 40 година. Млади ове године могу да рачунају на средства од милион и по динара односно 12 хиљада и 600 евра. Подстицаји су намењени за  набавку нових машина,за улагања у развој биљне и сточарске производње, као и подршку инвестицијама у секторима прераде млека, воћа и поврћа. Са подручја југа Србије до сада су конкурисала свега два пољопривредника.

Министарство пољопривреде Србије продужило је за  месец  дана рок за подношење пријаве за подстицајна средстава пољопривредницима од 18 до 40 година. Прошле године је Министарство одобрило 667 оваквих захтева. До сада је број поднетих захтева превазишао број од 1.200.

Роберт Ширтов из Пољопривредне службе прецизира да су подстицаји намењени за набавку нових машина, за улагања у развој биљне и сточарске производње, као и подршку инвестицијама у секторима прераде млека, воћа и поврћа.  Млади ове године могу да рачунају на подстицајна средства од максимално 1,5 милиона динара (12.600 евра).

Услов је да млади земљорадник обезбеди петину планираног новца за будућа улагања. Држава ће им  унапред  дати остатак од око девет и по хиљада  евра. Министарство ће пратити инвестицију, трошкове  контролисати  преко  рачуна. а  инспекција  контролисати  на шта су средства утрошена. Уколико буде пријављено више  младих у односу на  новац планиран  у ове сврхе, вршиће се  рангирање кандидата.

Ширтов каже  да је новина у овом конкурсу то што ће моћи да конкуришу само они који нису имали газдинство до 1. јануара 2017. као и они који нису били чланови газдинства. 

Пољопривредна служба помогла је да двоје млађих људи са југа Србије конкуришу за ова средства. Ради се о кандидатима са подручја  Босилеграда  и Прешева,  који ће се бавити биљном и сточарском производњом.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 14 новембар 2018 15:21

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Цвећари спремни за предстојећи Сајам у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/5nOgvpIsqE via @tripplesworld
5 екипа на Меморијалном турниру "Миша Поповић" - Радио Телевизија Врање https://t.co/kBsRsKXVjt via @tripplesworld
Врање и Бања на сајму туризма у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/rnubmW0rLq via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter