Почиње традиционални свињокољ

Традиционална припрема хране за зимски период у Србији подразумева и свињокољ. Последња два месеца у години и хладнији дани, право су време да се тај посао у домаћинствима обави. Ветеринари подсећају да  је обавезан преглед свињског меса на трихинелу.

У држави која више нема, 29. Новембар - Дан Републике, који је био познат не само по празновању, већ и по традиционалним свињокољима, много тога је промењено.

Тада су домаћини у селима, али и градовима, обезбеђивали залихе меса, масти, сланине и кобасица за зиму. Тако су штедели, али и знали шта једу. Обичај се задржао,  али у знатно мањој мери. Мањак новца у џеповима, али и увек доступно месо и прерађевине у маркетима неки су од разлога зашто се људи и у селима и у градовима све мање одлучују да се баве некадашњим начином обезбеђивања меса. Многима је лакше да купе килограм или два меса, и за то издвоје пар стотина динара, него да одједном плате двадесетак хиљада динара за утовљену свињу. Ипак, рачуница показује да за све оно што се добије од једне утовљене свиње, у продавници треба дати и до чак 50 одсто више новца.

Срђан Зафировић стручњак Пољопривредне саветодавне службе Врање каже да је тренутна цена товљеника до 130 килограма око 180 динара по килограму живе ваге. Преко те тежине цена је нешто нижа. Цена прасића до 25 килограма тежине је око 220 до 230 динара по килограму живе мере, у зависности од квалитета.

Од једне свиње од 130 кг, добије се око 60 килограма меса, 10 до 20 килограма масти и чварака, уз друге ђаконије. Да би залогаји били сласни, од ветеринара долази упозорење да би требало обавити и преглед меса на трихинелозу. 

Зафировић упозорава да поуздани лек против трихинелозе не постоји а против акутних проблема смртност се креће до 30 одсто. Зато је најбоље превентивно урадити преглед меса код овлашћене ветеринарске станице. У те сврхе издвајају се три мања комада меса од дијафрагме животиње, које се дају на трихинелоскопски преглед.

Трихинела је паразит који се спорадично појављује код свиња. Заражена животиња не показује никакве знаке болести, а код људи долази до заразе уколико се једе недовољно термички обрађено месо.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 23 новембар 2018 15:53

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter