Произвођачима ситног воћа прети значајно мањи род у наредној години

Нестабилност цена и дуг сушни период током вегетације оставиће знатне последице на засаде ситног воћа на територији Врања. Уколико  не наставе са мерама  неге и заштите, воћари  који имају засаде малина и купина  могу очекивати знатно мањи род наредне године. 

Ова година била је погубна за малинаре. Неповољни климатски услови, екстремно хладне зиме, врела лета, град и снег преполовили су род црвеног злата, а ниска откупна цена испразнила је џепове произвођача. Револтирани неизвесношћу, многи су чак запустили засаде те их нису наводњавали у претходна четири, изразито сушна месеца. 

Сузана Јеркић из Пољопривредне саветодавне службе истиче да сви они који су завршили бербу, а нису наставили са наводњавањем у августу и септембру, могу очекивати мањи број изданака који ће бити функционални за род у наредној години. То значи да ће род у 2019. бити мањи или га опште и неће бити.

У Пољопривредној служби у Врању оцењују да је штета велика и за произвођаче и за државу, јер је југ Србије са агроклиматским условима идеалан за узгој свих воћних врста, а поготову малина, купина и јагода.  

Сузана Јеркић каже да је на територији града Врања под  засадима малина око 300 хектара, јагода око 10, а купина најмање свега око пет хектара. Након наглог пораста површина под малинама у претходних пет година, сада је ова воћна врста у стагнацији, једино је веће интересовање за подизање нових засада јагода.

Економска рачуница је  је једини критеријум који ће показати да ли ће малинари наставити са производњом у наредним годинама. Воћари тврде да са 135 динара за килограм малина не могу покрити трошкове производње и ангажовања радника, а да зараду остварују само хладњачари. Логика наводи да им преостаје удруживање и подизање сопствених хладњача. Питање  је имају ли за то довољно средстава, а највише воље да се боре на иностраном тржишту, где су нам позиције значајно пољуљане.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 30 новембар 2018 15:35

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter