У предлогу аграрног буџета за 2019. значајно повећање подстицаја и субвенција

Предлог аграрног буџета ових дана наћи ће се пред посланицима Народне скупштине. Највеће повећање подстицајних средстава предвиђа се за сточаре, као и оне који улажу у прерађивачке капацитете, опрему за наводњавање и противградну заштиту.

У циљу интензивнијег привредног раста, министарство пољопривреде планирало је значајно увећање аграрног буџета за 2019. годину. То иде у прилог тврдњама Владе да пољопривреду сматрају главном окосницом развоја земље. У 2019. години предвиђено је да за пољопривреду буде издвојено 7,6 милијарди више него ове године. Новца ће бити више и за субвенције – 7,2 милијарди динара. Највише разлога за задовољство имаће сточари. За њих је планирано да у 2019. добијају 15 хиљада динара по товном грлу уместо, 10 хиљада динара, колико су примали дужи низ година. Велико повећање тог подстицаја оправдава се тиме што је Србија испунила квоту за бесцарински извоз јунећег меса у Турску. Новца ће бити више и за субвенције – 7,2 милијарди динара . 

Новина је да ће држава пољопривредницима вратити половину инвестираног новца уколико буду улагали у прераду и складишта. У министарству оцењују да се морамо окренути прерађивачком сектору, јер све земље које су развијале пољопривреду у том правцу, односно сировине користиле за финалну робу, направиле су велики искорак у економском развоју. Знатно више новца предвиђено је и за наводњавање и противградну заштиту – укупно девет милијарди динара, а само пре две године у аграрном буџету било је за те намене свега пола милијарде.

У аграрном буџету за 2019. године биће новца и за Управу за пољопривредно земљиште, које ће, како је предвиђено, догодине имати на располагању 654 000 динара, Управи за ветерину намењено је око 4 милијарде, а за развој ловства и шумарства држава је планирала 335 000 динара. Ових дана предлог аграрног буџета наћи ће се пред посланицима Народне скупштине.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 05 децембар 2018 14:51

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter