Коначно се завршава сетва озимих усева

Прве лепе децембарске дане ратари свакодневно користе да заврше сетву, која је ове године закаснила више од месец дана. Оптимални рок за сетву трајао је до 5.новембра али је несвакидашња суша омела сетву житарица.

Да календар не показује почетак децембра уз оволико сунца средином дана, могло би се помислити да су ратари помешали годишња доба. Јер оптимални рок за сетву трајао је  до 5.новембра, али је за то било потребно 30 до 50 литара кише по метру квадратном. А кише није било готово четири месеца. Само они који су извршили заоравање жетвених остатака и третирање њива УРЕ-ом, могли су да на време засеју озиме житарице. Тек сада у земљишту има довољно влаге, те може да се обави орање и сетва пшенице и тритикала.

Војислав Арсић из села Требешиње ових дана је засејао њиву пшеницом. Каже, сејаће још, јер сваке године припрема силажу због тога што у штали има стотину оваца. Применио је сву агротехнику коју су му стручњаци препоручили.

На његовом имању биће једно огледно добро како би ратари у овом крају могли да сагледају које сорте пшенице и у закаснелој сетви могу да дају оптималне или бар просечне приносе. Наредне године уз благу зиму може да се очекује до 5 тона рода по хектару.

Стручњак за ратарство Нада Лазовић Ђоковић подсећа да ће вегетација овако засејаних житарица бити скраћена за 40-так дана. Највећу грешку направили су они ратари који у сетви носу применили декларисано семе и МПК-а ђубрива. Поре тога упозорила је да никако не сеју јечам, јер неће стићи да се добро развије и спреман дочека мразева, с обзиром да не подноси ниске температуре.

Иначе, све до Нове године може се очекивати повољно време за развој засејаних усева, јер ће се смењивати киша и сунце са дневним температурама у плусу. Јутарње температуре  спуштаће се највише до минус пет степени. Дугорочне прогнозе говоре да ће се такво време наставити и током следећег месеца, а да се снег може очекивати тек крајем јануара.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 06 децембар 2018 16:48

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Цвећари спремни за предстојећи Сајам у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/5nOgvpIsqE via @tripplesworld
5 екипа на Меморијалном турниру "Миша Поповић" - Радио Телевизија Врање https://t.co/kBsRsKXVjt via @tripplesworld
Врање и Бања на сајму туризма у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/rnubmW0rLq via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter