Још увек добри услови за подизање нових засада воћа

У агроклиматским условима на нашем подручју, све до смрзавања земље може се обављати јесења садња воћа, јер даје најбоље резултате код подизања засада. Стручњаци препоручују  да у засаду буду заступљене минимално три сорте исте врсте воћних садница, како би се осигурала боља оплодња и већи род.

Подизање засада воћа у јесен даје најбоље резултате. Саднице се тако  мање оштећују приликом транспорта од растила до садног места, брже се и боље развијају, па је и проценат њиховог пријема изузетно висок. Јесењу садњу требало би обавити од момента опадања лишћа до појаве првих мразева тј. све док се температура ваздуха не спусти испод нуле и земљиште не замрзне.

Сузана Јеркић стручњак за воћарство у Пољопривредној служби напомиње да је најпре неопходно извршити избор здравих, сертификованих садница. Припрема самих садница пред садњу састоји се пре свега у контроли њихове исправности. Саднице треба да буду здраве, са добро развијеним кореновим системом и  надземним делом.  

Ако се врши касна зимска  садња, пожељно је да се припрема садница обави одмах после њиховог вађења из расадника, а пре момента трапљења. У засаду морају бити заступљене минимално три сорте  исте воћне врсте које приближно једнако цветају, како би се осигурала што боља оплодња а самим тим и каснији максимални род.

Сузана Јеркић каже да је неопходно направити план садње како би саднице које су опрашивачи биле адекватно распоређене. Припремљена садница поставља се на означено место или у средину ископане рупе, водећи рачуна да коренове жиле буду равномерно распоређене . Након правилно постављене саднице, преко корена саднице додаје се растресита и умерено влажна земља која се лагано нагази како би се истиснуо ваздух и што боље успоставио контакт између земљишта и жила.  Овако посађене саднице неопходно је залити са доста  воде.

Ресорно министарство субвенционише подизање интензивних засада, а такође и локална самоуправа обезбеђује саднице онима који подижу  воћњаке. На нашем подручју највише се сади шљива  док је садња малина у стагнацији.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 11 децембар 2018 15:32

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Прва жртва корона вируса у Србији - Радио Телевизија Врање https://t.co/5oydKrLwQe via @tripplesworld
Први случај Короне у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/748HAabMIp via @tripplesworld
А на Зеленој пијаци... - Радио Телевизија Врање https://t.co/FHNaA4xWsP via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter