Сточарство у нашем крају и Србији, очекује успон у наредним годинама

У наредним годинама сточарство ће бити покретачка грана  за све друге области у аграру. Ове процене изнео је стручњак Пољопривредне службе Врање Роберт Ширтов, сагледавајући  подстицајне мере ресорног министарства.

 

Тренутак је да се стагнација у сточарству која је узела маха у последњој деценији, најзад заустави. Подстицаји и субвенције  ресорног министарства, као и планови везани за извоз меса. Довешће у наредним годинама до формирања већег броја произвођача који се баве интензивном производњом. Тиме ће се ојачати не само ова већ и друге области аграра.

Стручњак Пољопривредне саветодавне службе Роберт Ширтов напомиње да је сточарство некада у Србији учествовало са 60 одсто у укупном аграру што је идеално. Данас је то само 42 одсто, што довољно говори о укупном стању у нашој пољопривреди.

Сагледавајући мере аграрне политике ресорног министарства очигледно је да ће у наредним годинама у успону бити пре свега овчарство, козарство као и узгој крупних грла. Они који се баве млечним говедарством мораће да уложе више напора како би могли да живе од свога рада. То се најпре односи на хигијену млека.

Ширтов је нагласио да ће по основу новог правилника који ће се вероватно примењивати у наредној години, откупна цена млека зависити пре свега од хигијене млека,односно од  присутног броја микроорганизама и соматских ћечија у млеку.

Када је реч о субвенцијама и другим финансијским подстицајима из републичког буџета, висина средстава је добра. Међутим, неопходна је њихова правовремена исплата, јер сточарима хронично недостаје свеж новац.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено недеља, 30 децембар 2018 17:43

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter