Аграрни буџет Врања 16 и по милиона динара за наредну годину

И у наредној години приоритет у аграрном  буџету биће издвајање подстицајних средстава за развој воћарства и сточарства, изјавио је за Радио телевизију Врање градски већник Небојша Младеновић. Паралелно тече ревитализација и изградња инфраструктурне мреже у сеоским месним заједницама.

 

Буџетом града Врања, за област аграра у наредној години планирано је 16 и по милиона динара. Приоритет ће имати подстицаји пољопривредницима у секторима воћарства и сточарства . Ове области одређене су у складу са агроеколошким условима који владају на нашем терену. Југ Србије са бројем сунчаних дана и саставом земљишта изузетно је погодан  за воћарско-виноградарску производњу.

Градски већник мр Небојша Младеновић напоменуо је да су у воћарству  средства  планирана за набавку садница и подизање нових засада. Новина је да је проширена листа воћних врста које ће бити обухваћене подстицајним мерама.

Подстицају на нивоу града у сточарству ослањају се на мере аграрне политике Владе Републике Србије. Нова извозна тржишта за говеђе и телеће месо отварају простор да се наши сточари интензивније баве товом.

Већник Младеновић каже да су у сточарству подстицаји предвиђени за набавку квалитетних приплодних грла, као и за и вештачко осемењавање. Ова мера која се примењује дужи низ година, много је допринела побољшању расног састава стоке.

Подстицаји се исплаћују у складу са редоследом поднесених захтева пољопривредника. У локалној самоуправи очекује се да до краја године буде завршена комплетна исплата. Када је реч о конкурсу за субвенционисање који се очекује наредне године, пољопривредници би требало да то планирају већ сада и прикупљају документацију. Конкурс би требало да буде отворен крајем марта, а најкасније у априлу 2019.године.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено недеља, 30 децембар 2018 17:42

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Без жртава короне у Србији. Још 34 нова случаја вируса ковид 19 - Радио Телевизија Врање https://t.co/mdpUuOXkWo via @tripplesworld
Земља сува – овогодишњи приноси биће умањени - Радио Телевизија Врање https://t.co/Rr8Z9xj3cn via @tripplesworld
Глигоријевић: Круна нашег рада пројекат „Унапређење тржишне и пословне способности станара у оквиру инкубатора“ - Р… https://t.co/sY5xNT6NYj
Follow RTV Vranje on Twitter