Одобрен извоз кромпира на европско тржиште

После 12 година забране, кромпир из Србије моћи ће да буде извезен на тржиште Европске Уније. То ће вероватно обрадовати произвођаче у врањском крају који имају проблеме са пласманом.

Комисија Европске Уније донела је у априлу ове године одлуку којом се Србији дозвољава да извози кромпир на европско тржиште.Забрана извоза била је уведена 2000. године због присуства бактерије која код кромпира изазива прстенасту трулеж. У одлуци Комисије наводи се да је од 2009. до почетка ове године у својим извештајима Србија показала да је спровела потребну контролу и процедуру којом је искорењена бактерија. После укидања забране извоза производња кромпира могла би да се прошири на 100 хиљада хектара и више од милион тона годишње.

На подручју Пчињског округа ова кртоласта биљка гаји се на око 900 хектара, од чега само на подручју општине Трговиште на око 200 хектара. На југу Србије и у целој Републици услови за узгајање су изванредни почев од земљишта до температуре и влаге ваздуха и земље. Због значајних приноса овдашњи произвођачи имали су проблема са пласманом. Три домаће сорте кромпира створене у Центру за кромпир у Гучи, “Драгачевка”, ”Јелица” и “Универзал” готово су нестале. Стога се сорта “Елите” и друго квалитетно семе увози из Холандије и Немачке у количини од пет хиљада тона , за шта држава годишње троши три милиона евра. Кромпир је изузетно значајна биљна култура у исхрани становништва западне Европе, где је просечна потрошња по становнику око 75 килограма, а код нас двоструко мање. Када је реч о искоришћености у индустријској производњи од ове бољке може се добити око стотинак прерађевина.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 01 јун 2012 14:32

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Државни секретар Гајовић посетио нашу медијску кућу - Радио Телевизија Врање https://t.co/JCeyPvpy5j via @tripplesworld
Симпо на сајму намештаја у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/eT9mkAG8kz via @tripplesworld
Шанса више: град награђује 40 најбољих студената, ове године 10 више - Радио Телевизија Врање https://t.co/sEu9iVsJNb via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter