Падавине узроковале појаву паразита

Након обилних падавина уз релативно високе температуре ваздуха на подручју Врања и округа, дошло је до појаве паразита на поседима под засадом јабука. Стручњаци за заштиту биља препоручују примену одговарајућих препарата како би у потпуности сачували род.

У недовољно заштићеним воћњацима у претходном периоду, дошло је до појаве паразита који узрокују чађаву краставост и сиву пегавост листова и самим тим умањење рода. Томе су погодовале дуготрајне падавине овог пролећа, као и температура ваздуха. Сем тога примећена је и појава пепелнице која се јавља без обзира на агрометеоролошке услове.
Уз то могу додати и фолијарна ђубрива, који су у течном стању и биљке их усвајају преко листова. Још увек нема појаве биљних вашију сем крваве ваши која је на стаблима већ почела да прави колоније. С обзиром да излази из земље и насељава се на стабла, око  њих би земљу требало залити одговарајућим препаратом. Стручњаци подсећају да би строго требало пазити на упутство за примену препарата за заштиту  биља.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 07 јун 2012 15:19

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Државни секретар Гајовић посетио нашу медијску кућу - Радио Телевизија Врање https://t.co/JCeyPvpy5j via @tripplesworld
Симпо на сајму намештаја у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/eT9mkAG8kz via @tripplesworld
Шанса више: град награђује 40 најбољих студената, ове године 10 више - Радио Телевизија Врање https://t.co/sEu9iVsJNb via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter