Право време за агротехничке мере у засадима воћа

За воћаре током целе године има посла. Највише током бербе, а сада на почетку је најважнији период, од кога умногоме зависи родност. Због тога, стручњаци саветују да се сада обаве најважније агротехничке мере на свих хиљаду 580 хектара, колико је под воћем у Пчињском округу.

У засадима воћа у пуној родности неопходно је обавити ђубрење азотним минералним ђубривима у количини од 250 до 300 килограма по хектару. Половину ове количине  требало би унети у воћњаке до краја априла, а преостали део до краја маја. Када листови достигну две трећине пуне величине, потребна је прихрана течним ђубривима, која се могу комбиновати са средствима за заштиту биља.Стручњаци подсећају да би се требало придржавати термина за агротехничке мере,у противном су последице дугорочне.

Мр Небојша Младеновић упозорава да уколико се ђубрење азотом не обави на време, то се касније не може надокнадити.Уколико  ову меру одложимо након маја месеца то чак може бити штетно за воће. Може  узроковати продужену вегетацију,недовољно сазревање ластара, а касније велику осетљивост на ране јесење и после зимске мразеве, што ће се у следећој години одразити на родност.

Територија југа Србије погодује развоју воћарства и виноградарства. Ипак, Србија је земља шљиве, што је очигледно и код нас, јер само на територији Врања има око 950 хектара под засадима шљива. Сада је право време и за обраду земљишта и у засадима са дрвенастим и жунастим воћем попут малина и купина. 

Мр Младеновић истиче да је  обрада земљишта  потребна ради разбијања покорице,онемогућавања губитка апсорбоване воде, а касније лакше усвајање атмосферских падавина.

Поред тога тиме се врши уништавање младих коровских врста, уношење ђубрива у дубље слојеве земљишта и одржавање водног и ваздушног режима, а одржава се и одговарајућа структура земљишта.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 02 април 2019 14:45

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

До скоро је било незамисливо - новогодишња јелка у Блоку пошта-банка - Радио Телевизија Врање https://t.co/ObRN6aixvN via @tripplesworld
Епилог једног лова: Један тешко повређен, један ухапшен - Радио Телевизија Врање https://t.co/gprO0SXjVO via @tripplesworld
Повређен у лову - Радио Телевизија Врање https://t.co/O6O4p6gssE via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter