Обавезна дезинсекција и дератизација у складиштима за житарице

Већина ратара  изгубила је ове године  око  25 одсто рода кукуруза, због суше. Уколико   правилно не ускладиште преостале производе у зрну, инсекти, глодари  и  гљивице, могу да однесу још 25 процената добити.

Пољопривредници на југу Србије углавном гаје житарице за сопствене потребе тако да тржишних вишкова готово  нема. Ове године  проблем је у губитку планираног рода  где је четвртину однела суша. Реална је опасност да још толико изгубе због неправилног складиштења. Стручњаци подсећају да најпре морају добро очистити складишта од прошлогодишњег рода  где највероватније има инсеката. Најопаснији су  кукурузни жижак и житни мољац. Ове штеточине  су присутне  код готово свих малих произвођача који кукуруз суше и складиште у клипу, у кошевима или на таванима.  Због тога је неопходно  извршити дезинсекцију и дератизацију складишних простора.

Мица Стајић из Пољопривредно саветодавне и стручне службе у Врању  напомиње да   се овој служби  јављају пољопривредници ради упутстава како да најбоље заштите овогодишњи род. Истиче да је пре уношења нове робе добро  обавити и дезинфекцију складишта, а након тога комплетан простор  испрскати неким од регистрованих инсектицида. Најнеповољнији начин борбе против  инсеката , али на жалост у пракси и најчешћи  је третирање инсектицидом кад се штеточине већ појаве . 

Заштита од штеточина не завршава се применом ових мера, већ је током читавог периода складиштења потребно проверавати присуство штеточина. Уколико се оне појаве неопходно је обавити хемијске третмане водећи строго рачуна о каренци.Такође је неопходно  и стално прветравање како би се смањила температура у амбарима. Оно на шта се мора обратити пажња је и присуство гљивица, које се запажају као буђ маслинасто зелене боје.

Мица Стајић подсећа да ове гљивице луче афлатоксине који су канцерогени и присутни су касније у продуктима животиња, пре свега млечних грла. Такви заражени клипови морају се издвојити ван складишта, а остатак рода истретирати одговарајућим препаратима.

Стручњаци упозоравају да  приликом свих третмана пољопривредници морају да  користе заштитну одећу  и обућу,  као и маске за лице,  јер су препарати токсични.

 

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено уторак, 24 септембар 2019 13:23

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter