Нови погон за откуп и пласман меда у Рачи - гаранција пчеларима и купцима Истакнут

Погон у изградњи у Рачи, за откуп и пласман меда са територије Србије, биће пуштен у рад у фебруару наредне године. Ово је на недавном Сајму пчелара у Врању најавио председник Савеза пчеларских организација Србије, Родољуб  Живадиновић.

Савез пчеларских организација Србије ове године обележава 122. годишњицу постојања и рада. Још једна  потврда успеха  ове организације биће  изградња погона  у Рачи, где ће се вишкови меда откупљивати, контролисати квалитет, паковати у препознатљиву амбалажу и углавном извозити,чуло се на 3. Пчеларском сајму у Врању.Тиме пчелари из целе Србије добијају сигуран пласман вишкова меда по  најбољој цени.

Председник СПОС-а Родољуб Живадиновић истакао је да  је у овом тренутку погон у потпуности грађевински завршен.Купљен је један део опреме за 160 хиљада евра, а у току је набавка  још опреме у истој вредности. У фебруару 2020. планирано је отварање погона. То је начин да се оствари намера пчелара да пласирају мед без посредника.

У овај погон  Савез пчеларских организација уложио је до сада у изградњу и опремање 653 хиљаде евра сопствених средстава , а ресорно министарство 400 хиљада евра. Упоредо са материјалним улагањима, ових дана усвојен је на нивоу државе нови правилник о о пласману меда непосредно на пољопривредним газдинствима. У том погледу наши пчелари биће изједначени са колегама у Европској Унији.

Живадиновић каже да се боре да сваки пчелар може самостално пласирати мед, а да евентуалне вишкове које не може да прода самостално може то од наредне године учинити преко погона у Рачи. Главни посао биће извоз, а наравно и пласман на територији Србије.

Јединственст погона биће и у томе што ће 40 камера снимати током 24 сата све што се ради у погону. Сви финансијски извештаји биће јавни и у сваком тренутку ће се знати  по којој је цени мед откупљен и коме и за колико је продат. То ће развити поверење између купаца  и потрошача. До краја године биће објављени  сви услови по којима ће мед бити откупљиван и пласиран, пре свега на инострана тржишта.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 25 септембар 2019 13:17

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter