Суша и температуре изнад просека угрожавају воћњаке

Дугорочна временска прогноза показује да смо ушли у једну климатски неизвесну  пословну годину у  пољопривреди, која ће бити праћена сушом и температурама изнад просека у месецима који следе. Такве временске прилике лоше ће утицати на воћарство у целој Републици. Неуобичајено топло време у јануару са недовољно снега и кише, неповољно ће се одразити, првенствено на све воћарске културе. Најугроженије су раноцветајуће брескве, касије, трешње и нектарине, процењују стручњаци. Ипак, за сада високе температуре које трају ових неколико дана нису довољне да изазову покретање сокова унутар воћарских култура.

Метеоролози наредних дана најављују пад температуре.

Од среде па све до недеље код нас се очекују ниске дневне, а нарочито јутарње температуре које ће се спуштати и до 9 степени испод нуле. Уз то  ће повремено бити вејавице и кише. Наредну недељу обележиће  пораст температуре  од 6 до максимално 10 степени током дана, уз слаб  јутарњи мраз. Од 17. до 23. фебруара опет следи пад температуре до максималних 6 степени, али без падавина.

Што се тиче ниских температура, једино воћари, који су водили рачуна о превенцији могу бити мирни. То подразумева подизање воћњака, нарочито са осетљивим воћним врстама, на вишим надморским висинама, где је појава мразева мање изражена или је уопште нема. Овако топло време пољопривредници користе да обаве орезивање стабала.  

Иначе, као последица мале количине падавина  у дубљим слојевима земљишта нема резерви влаге. На основу дугорочне прогнозе, у наредна два месеца такође се не очекују значајније падавине. Тек у априлу могућ је већи број кишних дана. Произвођачи би требало да инсталирају системе за наводњавање. 

Што се тиче засејаних житарица, у овом тренутку температуре земљишта у сетвеном слоју, у зони корена углавном су у плусу, тако да нема већих проблема за озиме усеве.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вирус корона потврђен код 69 особа - Радио Телевизија Врање https://t.co/zMqjCt5YFk via @tripplesworld
За пример: Леонора и Анђела Ристић, ученице ОШ ''Светозар Марковић'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/Xva7tzIA0y via @tripplesworld
Нови пакет државне помоћи малим и средњим предузећима - Радио Телевизија Врање https://t.co/EBipPEkgZa via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter