Почињу радови на заштити биљних култура од штеточина и болести

Високе температуре ваздуха за ово доба године подстакле су почетак вегетације, што обавезује произвођаче на почетак радова на заштити. Уколико то сада учине моћи ће да спрече штете од евентуалних мразева у пролећним месецима. Почињу и интензивни радови у пластеницима, па је и за њих везан додатни посао на заштити од штеточина и болести.

Превентивне мере у аграру дугорочно дају најбоље резултате, што је нарочито изражено у области заштите од биљних болести и штеточина. Овако топла зима, где је забележен највиши просек температура у последњих пола века, нарочито је неповољна за вишегодишње засаде. Кречењем стабала или прскањем бакарним препаратима привремено ће се зауставити почетак вегетације воћа. Тиме се штити од каснијих мразева, препорука је Пољопривредне службе.  

Мица Стајић из Пољопривредне саветодавне службе препоручује воћарима нарочито онима који имају веће засаде да обавезно опрскају земљиште и опало лишће Уреом, како би дошло до пропадања пикнида који прскају и изазивају вентурију, односно, чађаву краставост. Тиме смањују потенцијал болести током вегетације.

У малињацима је обавезна примена препарата против гриња. Сада су почели и обимнији радови у пластеницима.

Мица Стајић подсећа да је требало да током мразева повртари проветре пластенике, јер ниске температуре уништавају штеточине. Уколико то нису учинили онда би морали да примене бакарне препарате у циљу дезинфекције пре сетве, чиме се даје подстицај ницању и каснијем развоју повртарских култура. Тиме се смањује употреба препарата током вегетације.

Код стрних жита обавезна је прихрана, али онде где је то урађено пре кише може доћи до спирања азота, који одлази у дубље слојеве земље и биљкама остаје недоступан. Могућа су и оштећења засејаних њива од глодара, па је обавезна употреба мамака који се морају затворити, ради заштите дивљачи.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 10 март 2020 15:03

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Уз поштовање мера и вакцинацију до лета можемо очекивати повољнију епидемиолошку ситуацију - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5QqymR2m62
У саобраћајној несрећи у Бујановцу једна особа изгубила живот - Радио Телевизија Врање https://t.co/P8xEKvNZH9 via… https://t.co/YgN8djI8U4
Доделом специјалних признања завршена ''Светосавска недеља'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/mDm3hPfCCd via… https://t.co/qpfuKJeTxo
Follow RTV Vranje on Twitter