Министарство објавило прогнозу откупних цена десет пољопривредних производа

Министарство пољопривреде објавило је прогнозу цена десет одабраних пољопривредних производа у 2020. години; пшенице, кукуруза, соје, говеда и говеђег меса, свиња и свињског меса, кромпира, паприке, малине, боровнице и шљиве. Прогноза је урађена на основу светских и берзанских извештаја, анализе трендова и могућих ризика, утицаја на цене производа, али и очекивања свих учесника тржишног ланца.

У документу ресорног министарства наводи се ће се цена пшенице кретати око 160 евра по тони, где ће највеће вредности достизати пред жетву, а најниже у време жетве. Процена је заснована на претпоставкама да ће род у свету ове сезоне бити просечан током последњих пет година и да ће се у другом кварталу укинути царине од 100 одсто на српске производе за увоз на Kосово. Што се тиче кукуруза просечно би цена била око 140 евра по тони. Када је реч о свињском месу, планирани извоз у Кину неће бити реализован ове године, а уколико се и деси, биће малог обима због високих транспортних трошкова. Тако ће цена свињског меса  просечно износити  око 167 динара по килограму живе ваге у овој години, а говедине око 223 динара за килограм.  

Драган Ристић –произвођач свиња у Дубници, тврди да је за товљенике реална продајна цена око 180 динара за килограм, а за прасиће од 230 до 250 динара по килограму живе ваге.

Откупна цена малина износиће од 0,8 до једног евра по килограму. У јануару ове године одређене компаније које имају делимично уговорену производњу и продају закључивале су уговоре на авансе од 1,22 евра по килограму. На цену малине највећи утицај ће имати пад тражње замрзнуте малине у ЕУ који има даљи тренд пада што се огледа у малом бројем упита за малином из Србије.

Драган Ристић- произвођач малина у селу Мањак у општини Владичин Хан  оцењује да је процена почетних цена само „испипавање пулса малинарима“. Тврди да и по цени од 1,60 евра малинари неће ни брати ни продавати малину, с обзиром на трошкове улагања у засаде.

Боровница је на нивоу прошлогодишње цене. Цене на кванташкој пијаци су се кретале од 400 до 1000 динара, а у откупу код хладњача ишла је од 190 до 300 динара. Свежа шљива према проценама министарства се неће пуно тражити, али је с друге стране известан повећани тренд тражње замрзнутих плодова. Очекивања су да ће просечна откупна цена овог воћа остати на нивоу од 48 до 60 динара за килограм. Процена годишње просечне цене паприке на домаћем тржишту за наредних годину дана износи 213 динара по килограму, односно 1.8 евра. Цена ће се кретати, у зависности од доба године од 90 динара у сезони до 320 динара ван сезоне, а кромпира у просеку око 50 динара.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 11 март 2020 15:03

1 коментар

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Уз поштовање мера и вакцинацију до лета можемо очекивати повољнију епидемиолошку ситуацију - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5QqymR2m62
У саобраћајној несрећи у Бујановцу једна особа изгубила живот - Радио Телевизија Врање https://t.co/P8xEKvNZH9 via… https://t.co/YgN8djI8U4
Доделом специјалних признања завршена ''Светосавска недеља'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/mDm3hPfCCd via… https://t.co/qpfuKJeTxo
Follow RTV Vranje on Twitter