Корона вирус уобичајена међу домаћим животињама

За Корона вирус већина људи на планети чула је тек недавно. Међутим, ова врста вируса која је постала глобални проблем, није ништа ново за сточаре, јер се јавља на фармама код говеда, свиња и живине.

Kорона вирус се може јавити код домаћих животиња, а најчешћи симптоми су респираторне инфекције и потешкоће у органима за варење. Светска здравствена организација известила је да је важно да се зна, да се ова врста корона вируса  који се јављају на домаћим животињама, не преноси на људе и обрнуто. Ситуација је много озбиљнија када се ради о овом вирусу код дивљих животиња.

Опасни су  јер могу да мутирају, прилагоде се и заразе нове врсте, укључујући људе. Познато је да слепи мишеви носе преко 100 различитих врста корона вируса, као и неке врсте љускаваца. Ипак,  још увек није доказана веза ових животиња са избијањем епидемије у Кини. Научница истиче како је важно разумевање разлике између вируса који се јавља на домаћим животињама попут живине и стоке, у поређењу с оним који се преноси дивљим животињама и делује на људе.

Познато је да се корона вирус годишње појављују у целом свету, а најчешће се јавља код кока носиља са симптомом смањене носивости, абнормалности љуске јајета и лошег квалитета јаја. Код говеда и млечних крава узрокује зимску дизентерију и губитак апетита. Ови проблеми јављају се и код телади млађе од три недеље због недостатка против тела у случају да животиња не добије довољно колострума од мајке, како би ојачали и изградили имунитет.

Код свиња узрокују респираторне проблеме у виду пролазног кашља. Живини и птицама узрокује бронхитис који се врло брзо шири. Сточари ове симптоме уочавају чешће у зимским месецима, јер је вирус стабилнији када је хладно. Иако ови вируси међу људима у неким случајевима узрокују смртност или стопу заразе, код стоке и живине то није тако. Од врсте и старости животиње, као и стања имуног система зависи исход болести.

Антибиотици нису означени за лечење вирусних инфекција, али се могу користити ако дође до секундарне бактеријске инфекције. Сточари би свакако требало да се посаветују с ветеринарима ради лечења.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 13 март 2020 13:45

1 коментар

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter