Сетва кукуруза почела,стање пшенице релативно добро

Сетва кукуруза, прихрана  озимих житарица и заштита од корова све интензивније се одвија на пољима у врањском крају . Министарство пољопривреде омогућило је ратарима  издавање дозвола  за кретање у време полицијског часа, под одређеним условима.

Ове године сетва кукуруза почела је спорадично на лакшим типовима земљишта, због великог дефицита влаге у земљишту на дубини од једног метра. На нашем подручју пало је свега 50 до 60 литара воде по метру квадратном,што ће утицати и на избор хибрида ове године.

Нада Лазовић Ђоковић појаснила је да уколико су ратари применили минерална и органска ђубрива у јесен, уколико су заорали 50 одсто од препоручене количине азота, фосфора и калијума,сада могу додати преосталу половину.Када је реч о хибридима могу да користе средње касне, односно од средње раних до средње касних и да разлика у реду буде 22 до 25 сантиметара. Још једном је подсетила пољопривреднике да приликом сетве кукуруза обавезно ураде ваљање како би се направио што бољи контакт семена и земљишта. Када је реч о стању у засејаним озимим житарицама  различито је у зависности од термина  јесење сетве. И тада је владала велика суша, а ратари  у највећем броју случајева нису користили декларисано семе и основна минерална ђубрива. Али  је сада највећи број њих послушао стручњаке.

Сада су ревносно урадили две прихране и пшеница која је у фази бокорења је у добром стању.Саветује им се да ураде заштиту од корова , као и заштиту од биљних болести, јер су се појавиле рђа и пепелница, а сада у великој мери и лема, јер су се због благе зиме инсекти пренамножили, објашњава Лазовићева.

Министарство пољопривреде  омогућило је пољопривредницима издавање дозвола за кретање у време забране кретања под одређеним условима. Наша саговорница подсећа да је приликом одласка на њиву обавезно коришћење трактора и још једне прикључне машине. На трактору може бити двоје људи, а уколико се користи приколица у том случају још двоје.

Ратари ће свакако искористити ове лепе дане пред нама и обавити сетву све до почетка наредне недеље када се најављују пљускови.   

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 16 април 2020 13:17

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Врање добитник награде Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5qrMRb0Jri
Ана Илић добила престижну награду - Радио Телевизија Врање https://t.co/iXT6ctgz9H via @tripplesworld https://t.co/5ZjKPHPiMi
Скупштина једногласно усвојила Одлуку о конверзији потраживања према Јумку - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dEEaEZiRag
Follow RTV Vranje on Twitter