Конкурс за субвенције у сточарству у износу од 50 до 65 одсто

Ради обнове и развоја сточарства, као базе за остале гране пољопривреде, министарство је и ове године расписало конурс за доделу субвенција за набавку ситних и крупних грла. Износ повраћаја уложених средстава је од 50 до 65 процената.

Без сточарства нема  развоја ни ратарске, ни прерађивачке индустрије. Поред тога, бележи се стални раст тражње квалитетног меса на домаћем, а поготову на страним тржиштима. Стога ресорно министарство сваке године подстиче пољопривреднике да конкуришу за средства за набавку нових грла стоке.

Роберт Ширтов из Завода за пољопривреду у Врању напомиње да је ово једна од најважнијих мера за пољопривреду у целини. Разлог  је тај што сваком фармеру за набавку ситних грла је на располагању три милиона динара. Ресорно министарство издваја и 5 милиона динара за сваког фармера за куповину крупних грла.

Право да конкуришу имају носиоци пољопривредних газдинстава, као и правна лица, организације и институције које се баве аграром. Измена у овгодишњој процедури је да им није потребно да прибаве потврду од републичке администрације о измирењу пореских обавеза. О плаћеним порезима обавезни су да пробаве потрврду локалне администрације. 

Ширтов истиче да министарство пољопривреде овим  конкурсом омогућава набавку уматичених грла стоке, са повраћајем уложених средстава од 50 до 65 одсто.Практично, уколико је грло плаћено 280 хиљада динара, фармеру ће бити враћено 140 хиљада.Уколико ради на подручју са отежаним условима рада, биће му враћено од рецимо 300 хиљада 190 хиљада динара.

Због дужег процеса и обимније документације, рок за реализацију конкурса је до 15.октобра. Фармерима из тих разлога најчешће и одустају од овог конкурса, иако им у Заводу у Врању пружају сву неопходну помоћ у припреми документације.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 05 јун 2020 18:32

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Ана Илић добила престижну награду - Радио Телевизија Врање https://t.co/iXT6ctgz9H via @tripplesworld https://t.co/5ZjKPHPiMi
Скупштина једногласно усвојила Одлуку о конверзији потраживања према Јумку - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dEEaEZiRag
Јовић: Број новозаражених ученика и професора свакодневно се прати - Радио Телевизија Врање https://t.co/tjmfHbpLAd… https://t.co/OHHKI9OQjg
Follow RTV Vranje on Twitter