41 агроном остао без посла у Пчињском округу

На подручју Пчињског округа без посла је остао 41 агроном саветодавац на подручју Пчињског округа. Министарство пољопривреде није им продужило уговор који је истекао 3. августа. Из ресорног Министарства, као разлог се наводи недостатак пара у буџету, те да се средства морају усмерити ка пољопривредницима за штету од суше. Пројекат запошљавања “Стручно знање за ваше имање” почео је крајем октобра прошле године.

Укупно 1685 агронома саветодаваца на територији Србије престали су са радом јер им није продужен уговор. Већина саветодаваца то је сазнала путем СМС порука. Међу њима је и 41 агроном који је уговоре о ангажовању потписао са Пољопривредном стручном службом Врање. Иако нису хтели пред камере, кажу да су разочарани оваквим односом јер су, кажу, у непосредном контакту са пољопривредницима увидели колико им је помоћ и едукација неопходна.

Уговори су обнављани на три месеца, а месечне надокнаде саветодавцима појединачно су износиле 40 хиљада динара. Саветодавци нису добили уплате за претходна три месеца, за шта је из буџета потребно издвојити око 200 милиона динара. За сада постоје обећања из министарства финансија и привреде да ће та дуговања бити измирена. Министар пољопривреде Горан Кнежевић је у изјави медијима рекао да нису у могућности да даље финансирају овај пројекат, истичући да су агрономи саветодавци коштали око 500 милиона динара на три месеца. Кнежевић је оценио да је боље да се та средства сада усмере пољопривредницима за штете од суше. Иначе, пројекат под називом “Стручно знање за ваше имање” почео је прошле године са циљем да се пружи непосредна саветодавна помоћ пољопривредницима, уз едукацију. Било је и назнака да ће они који покажу најбоље резултате бити запослени на неодређено време. То се није догодило, а највероватније неће бити ангажовани ни као инструктори на попису у области пољопривреде. Кажу да су имали увид у документа о пријављенима и бодовној листи, према чему ће предност имати они који нису ни у каквој вези са аграром.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 06 август 2012 15:38

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter