Одштампајте ову страницу

Свињарство је исплативо, уз доста почетних улагања у квалитетна грла

Сточарство као грана пољопривреде већ деценијама је у опадању, поготову међу млађом популацијом на селу. Да овде има рачунице  показује својим примером Дејан Величковић, који у селу Катун у близини Врања, годишње произведе и тржишту испоручи 200 прасади и до сада је задовољан потражњом и ценом.

Производња прасади и тов су исплативи, чак и сада када је због епидемиолошке ситуације смањена потражња, процена је једног од ретких произвођача прасади у врањском крају, Дејана Величковића у селу Катун. Пре две године одлучио је да искористи постојећи објекат и да уз доградњу и адаптацију почне са овом производњом.

Дејан Величковић  каже да је набавио квалитетног нераста и 10 крмаче расе Ландрас. У објекту од 200 квадрата  годишње тржишту испоручи 200 прасади. Планира да подигне нови  савремени  објекат са решеткастим подовима али за то му је потребна и помоћ државе.

До сада је уложио око 15 хиљада евра. Да би појефтинио производњу храну за фарму делимично сам производи, а за прасад купује готову смешу.

Дејан Величковић  каже да је тренутно продаја прасади нешто слабија због епидемиолошке ситуације . Иначе, је задовољан ценом од  280 динара по килограму живе ваге, односно покрива трошкове а има и зараду. Тренутно има још 23-оје прасади тежине од 30 до 40 килограма.

Намерава да подигне наменски, савремени објекат са 30 крмача. Поред  прасади планира да почне и са производњом товних грла.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 14 јул 2020 14:12

Сродни чланци