У виноградима и воћњацима неопходни третмани за сузбијање инсеката

У засадима јабука и крушака на територији Врања регистровано је присуство јабукиног смотавца, као и псиле, инсеката који узрокује црвљивост плодова и тиме значајне економске штете воћарима. Код винове лозе потврђени су инсекти који изазивају жутило чокота.  

Засади јабука најбројнији су међу осталим воћним врстама на територији Врања. Сада су у фази  када су плодови достигли 70 одсто укупног развоја. Због временских прилика воћари су и до сада применили бројне препарате како би одржали здраве засаде и профитирали. Међутим , сада су се појавили инсекти попут јабукиног смотавца који изазивају црвљивост плодова .

Инжењер Дејан Мујакић у Пољопривредној служби упозорио  је да уколико их сада не заштитимо, имаћемо плодове који немају тржишну вредност. Постоје препарати попут  Грома који могу да спрече убушивање инсеката у плод.

У засадима крушака потврђена је псила,односно крушкина бува која је активна током  целе вегетације. У њеном сузбијању било је најважније зимско третирање, сада је примена препарата много мање ефикасна. При томе, воћари морају да знају да ће морати да користе различиту комбинацију препарата, у односу на оне које су већ применили ове сезоне. У виноградима је потврђено је присуство цикада, инсеката који изазивају жутило чокота.

Мујакић каже да је сада је неопходно применити  препарат као што је на пример Елиса, који ће сузбити узрочника болести, јер за неке од њих не постоје регистровани, ефикасни препарати за трајно одстрањивање. Уколико је већ примећено жутило, такве чокоте требало би одстранити из винограда како не би даље преносили болест.

Код повртарских култура на отвореном пољу има инсеката-трипса, а у пластеницима је примећен мољац парадајза.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 23 јул 2020 14:24

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Сутра почиње вакцинација становништва у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/JHd2UYhLcW via @tripplesworld https://t.co/8BVaadNcfY
Чак 191 млада особа почела да ради у оквиру програма Моја прва плата - Радио Телевизија Врање… https://t.co/Rwmlh0tUOC
Богојављенски крст окупан за 122 хиљаде динара - Радио Телевизија Врање https://t.co/8xQPANOdoq via @tripplesworld https://t.co/xNZb95R7uC
Follow RTV Vranje on Twitter