Шанса српској пољопривреди на евроазијском тржишту

Српска пољопривреда добиће велику шансу, оцена је ресорног министарства поводом Oдлуке Владе Русије да одобри ратификацију уговора о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније.

Одлука Руске Владе  биће прослеђена  на усвајање њиховим законодавним органима. Поред тога, уговор је потребно да ратификују све државе чланице Евроазијске Уније,  односно још и Белорусија, Казахстан, Јерменија и Киргизија .

Србија ће тиме добити могућност да пољопривредне производе пласира на тржиште од 183 милиона људи. Ратификацијом  уговора  српски пољопривредни произвођачи моћи ће да извозе без царине, што је и велика шанса за прехрамбени индустрију. То је посебно важно сада, када због пандемије многе замље чекају сваку прилику да извезу своју робу, оцена је ресорног министра Недимовића.

Истовремено је најавио да ће држава наставити са јачањем субвенција нашим произвођачима, како би имали што боље производе за пласман на инострана тржишта. Између осталог, реч је о извозу 2.000 тона цигарета, 400 тона крављег сира, неограничен извоз овчјег и козјег сира, као и воћне ракије. Највеће шансе  имају пре свега сир и воћна ракија, процене су ресорног министарства.    

Србија је потписала споразум о формирању бесцаринске трговинске зоне са Евроазијском Унијом  у октобру прошле године.  Договором о слободној трговини, Србија ће моћи да извози готово 100 одсто производа без плаћања царина.

Међутим, требало би подсетити да српски пољопривредници још увек нису искористили све могућности за извоз свињског, телећег и говеђег меса, као и прерађевина на кинеско и турско тржиште. Разлоге би требало тражити у недовољној организованости,  одласку младих из руралних средина, ниском  нивоу прерађивачких капацитета.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 27 јул 2020 12:43

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Сутра почиње вакцинација становништва у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/JHd2UYhLcW via @tripplesworld https://t.co/8BVaadNcfY
Чак 191 млада особа почела да ради у оквиру програма Моја прва плата - Радио Телевизија Врање… https://t.co/Rwmlh0tUOC
Богојављенски крст окупан за 122 хиљаде динара - Радио Телевизија Врање https://t.co/8xQPANOdoq via @tripplesworld https://t.co/xNZb95R7uC
Follow RTV Vranje on Twitter