Принос малина у врањском крају готово преполовљен ове године

У већини малињака  на територији Врања и округа принос малина је готово преполовљен ове године. Уместо очекиваних седам до осам тона рода по хектару, принос је нешто већи од три тоне.

Климатске промене, ниска откупна цена малина у претходних неколико година, слаба мотивација  произвођача да интензивно раде у малињацима, све то довело је до значајног смањења обима овогодишњег рода. У Пољопривредној служби  Врање  оцењују да  квалитетом овогодишњег рода можемо да будемо задовољни. али не и количином . Берба сорти „Виламет“ и „Микер“ је углавном у последњој фази.  

Сузана Јеркић из Пољопривредне службе Врање подсетила је да морамо наставити са негом малињака након бербе. Десетак дана након завршене бербе неопходном је почети орезивање изданака који су већ донели род. Након тога морају се изнети из малињака и спалити.

За бољи род наредне сезоне стручњаци саветују неговање  засада. Произвођачи су ове године задовољни ценом, која је премашила две стотине динара по килограму. Требало би да виша цена стимулише произвођаче да интензивирају радове  који се односе на обраду земље и негу засада. Малина мора бити нахрањена одговарајућим  ђубривом у правом тренутку. Претходно се мора  урадити анализа земљишта. Сада, након бербе, морају да наставе са наводњавањем   до септембра, у зависности од временских прилика. Паралелно мора да тече заштита од болести, штеточина и корова.  И виноградари за сада могу бити задовољни. 

Сузана Јеркић  каже да када је  реч о виноградима, за сада су у релативно добром стању. У овој фенофази развоја у току је пораст гроздова и бобица. Квалитет је тренутно задовољавајући.

Све до бербе, па и након тога, произвођачи највише стрепе од града, који је у западној Србији већ „обрао“ воћњаке.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 28 јул 2020 14:42

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У последња два дана вакцинисано још 1000 Врањанаца - Радио Телевизија Врање https://t.co/S5dj9RVJJM via… https://t.co/lzMsFHbNTK
45 новозаражених у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/dkOZdmmoG1 via @tripplesworld https://t.co/85DRwi2PiP
Вакцинисани корисници Народне кухиње - Радио Телевизија Врање https://t.co/AiUaxAisAs via @tripplesworld https://t.co/F9vc58nu52
Follow RTV Vranje on Twitter