При крају берба шљива у Врању - род и откупна цена солидни

Берба шљива на подручју Врања  готово је при крају на већим поседима. Ове године произвођачи су углавном задовољни родом и откупном ценом. Највећи проблем и даље представља м недовољан број хладњачања који се баве откупом.

Породица Јовановић у Вртогошу убрала је у претходних неколико дана на око 10 тона шљива са око два хектара засада. Углавном су чачанке, а имају и сорту „Стенлеј“.

Очекују укупно добар род шљива а такође и  другог воћа које гаје на имању.

Бобан Јовановић који води газдинство каже да имају  укупно две и по хиљаде стабала шљива. Убрали су око 10 тона шљива до сада,јуче су испоручили 3 тоне, данас неку мању количину.

Овогодишњом откупном ценом су задовољни,20 динара по килограму а у Србији је плаћају 45 динара. Берачима плаћају 5 динара за килограм убраног воћа, а један може да убере 500 килограма на дан.

Поред шљива гаје и 600 стабала кајсије, на око 100 ари имај две и по хиљаде стабала јабуке различитих сорти.

Бобан Јовановић каже да планирају  подизање још око 60 ари засада воћа, а потом да саграде хладњачу, сушару, као и дестилерију. У перспективи  планирају брендирање пића под својом робном марком и углавном ће се оријентисати на извоз.

Поред своје земље Јовановићи обрађују и три хектара у закупу, где су такође подигнути воћњаци, са спроведеним системима за новодњавање „кап по кап“.

Примењују све агротехничке мере и тврде да се од овог посла може живети ако се добро организује, планира и реализује.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 18 август 2020 14:46

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Врање добитник награде Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5qrMRb0Jri
Ана Илић добила престижну награду - Радио Телевизија Врање https://t.co/iXT6ctgz9H via @tripplesworld https://t.co/5ZjKPHPiMi
Скупштина једногласно усвојила Одлуку о конверзији потраживања према Јумку - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dEEaEZiRag
Follow RTV Vranje on Twitter