Услед суше, највеће штете у пољопривреди у врањском крају, ове године претрпеће ратари на чијим је поседима под кукурузом род умањен од 40 до чак 70 па и више процената. Стручњаци упозоравају да је истовремено у опасности и сточни фонд, јер неће бити довољно сточне хране. Једини начин да се то делимично избегне је припрема силаже. Слађан Стојановић који има фарму са 40 крупних грла , силажну храну припрема већ 5 година.

 

Са површине од 12 хектара под кукурузом, Слађан Стојановић ће ове године направити 180 тона силаже. Тиме је обезбедио храну за 20 музних крава и 20-ак товних јунади. Определивши се за млечно говедарство породица Стојановић је пре десетак година у Бунушевцу подигла фарму и из Немачке увезла 10 сименталских и Холштајн грла. Стадо се увећало, а тиме и потребе за сточном храном. Припремајући силажу уз велике напоре успева да оствари какав такав профит, јер су откупне цене млека и даље ниске.

Стојановић је набавио све потребне машине за ратарство. Уз много рада потребно је и умеће за припрему силаже.

Део силаже за фарму у Бунушевцу, Стојановић је припремио и у пролеће. На тај начин умањиће последице овогодишње суше а тиме и трошкове за набавку готове концентроване сточне хране. Оно што држава обећава је помоћ у набавци система за наводњавање, што ће сви они који се озбиљно баве пољопривредом морати да набаве.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 16 август 2012 15:35

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter