Смањена тражња услед епидемије, узроковала је пад цена прасећег меса. Произвођачи тврде да су на ивици опстанка и да ће минимално профитирати само веће фарме.

Газдинство Драгана Ристића у Дубници  бави се интензивним сточарством 12 година. Има фарму на којој се специјализовао за производњу прасића. Напомиње да је до сада било и добрих и лоших тренутака, али да је сагледавајући свеукупну ситуацију задовољан.  

Драган Ристић каже да је цена прасади пала на 200 динара за килограм живе ваге. То је сама граница рентабилности али, каже, да то не значи да би сада требало одустати од ове производње. Успева да оствари профит и у оваквим околностима, за шта се изборио квалитетом, али и сопственом производњом хране за фарму.

Ова година је била изузетно добра што се тиче биљне производње, тврди Ристић. Све ратарске културе донеле су добар род, уколико је примењена пуна агротехника. Ово газдинство обезбедило је сву пољопривредну механизацију, те су комплетне послове обавили на време.

Ристић каже да на око седам хектара узгаја кукуруз, пшеницу, јечам, соју, што касније прерађује у храну за фарму. Има четири прасиље, два нераста и годишње тржишту испоручује око 200 прасади. Има познате купце и нема проблеме са пласманом.

Што се тиче потрошача, вероватно је да ће ове године  бити задовољни, јер су цене знатно повољније него претходне сезоне.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 25 август 2020 21:23

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Врање добитник награде Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5qrMRb0Jri
Ана Илић добила престижну награду - Радио Телевизија Врање https://t.co/iXT6ctgz9H via @tripplesworld https://t.co/5ZjKPHPiMi
Скупштина једногласно усвојила Одлуку о конверзији потраживања према Јумку - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dEEaEZiRag
Follow RTV Vranje on Twitter